Úspěšnost střelby na koš v NBA je letos nejnižší za posledních 15 let, některým hráčům vadí nový míč

V loňském roce vedení neslavnější basketbalové ligy světa NBA rozhodlo, že se od letošní sezony bude hrát s jinou značkou míče. Dosavadní značku Spalding letos nahradila firma Wilson, která stála u vzniku soutěže v roce 1946. Zatím to však vypadá, že změna náčiní hráčům s ohledem na procentuální úspěšnost střelby příliš nesvědčí.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul George z LA Clippers

Paul George z LA Clippers | Zdroj: Profimedia

Míč Spalding nahradila po dlouhých 38 letech konkurence od značky Wilson. Na první pohled takřka banální záležitost, ale ne všichni ji vítají.

NBA se vrací ke kořenům. Po 38 letech změní oficiální míč, hrát se bude s původní značkou

Číst článek

Procentuální úspěšnost střelby na koš je v aktuální sezoně nejnižší za posledních 15 let, a úspěšnost střelby za tři body je dokonce nejhorší v 21. století, jak si všiml zámořský web.

Faktorů může být víc, třeba drobné změny v pravomocích rozhodčích, ale tím nejzajímavějším poznatkem k zamyšlení zůstává právě změna značky míče.

Hráči mají výhrady

Firma Wilson si stojí za tím, že jejich míč je přesnou replikou Spaldingu, ale někteří hráči s takovým tvrzením nesouhlasí.

„Je to prostě jiný baskeťák. Nemám u něj ten stejný pocit měkkosti při dotyku, jako jsem měl u Spaldingu,“ popisuje změny kulatého nástroje hvězda LA Clippers Paul George.

„A uvidíte, že letos bude hodně minutých košů... Myslím, že v letošní sezoně uvidíme hodně ‚air ballů‘ (míč, který netrefí koš, obroučku ani desku, pozn. red.),“ dodává jedenatřicetiletý basketbalista.

George ale není jediný, kdo si myslí, že na vině je míč. S jeho názorem souhlasí i Joel Embiid z Philadelphie a úřadující nejužitečnější hráč soutěže Nikola Jokić z Denveru, oba si stěžovali na nedostatečnou přilnavost míče.

V prohlášení vedení NBA uvedlo, že porovnání dosavadní úspěšnosti střelby s předchozími sezonami je obtížné, protože procentuální úspěšnost během roku hodně kolísá, přesto však letošní statistiky nepovažuje za alarmující.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme