Phoenix je potřetí v historii ve finále NBA. Postupové vítězství nad Clippers zařídil veterán Paul

Basketbalisté Phoenixu porazili v šestém utkání finále Západní konference Los Angeles Clippers jasně 130:103 a postoupili poprvé od roku 1993 a potřetí v klubové historii do finále NBA. Výraznou měrou se o triumf zasloužil veterán Chris Paul, který nastřílel 41 bodů včetně sedmi trojek z osmi pokusů a přidal také osm asistencí.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Paul (vlevo) střílí trojku přes bránícího Marcuse Morrise

Chris Paul (vlevo) střílí trojku přes bránícího Marcuse Morrise | Foto: Gary A. Vasquez | Zdroj: Reuters

O titul se Suns utkají s vítězem finále Východní konference mezi Milwaukee a Atlantou. Série je po čtyřech zápasech vyrovnaná 2:2.

Atlanta na domácí palubovce srovnala stav série s Milwaukee. Bucks se zranil hvězdný Adetokunbo

Číst článek

„Clippers jsou pro mě jako rodina. Jde o tým, ke kterému mám velký respekt, a vždy se budu považovat za jednoho z nich,“ řekl po zápase dojatý Paul, jenž si proti bývalému zaměstnavateli vyrovnal 41 body osobní maximum v play-off.

„Ovšem tento tým je prostě jedinečný,“ dodal s narážkou na spoluhráče z Phoenixu, s nimiž postoupil do finále poté, co Suns deset let v play-off chyběli.

Lídr Phoenixu bude v šestnáctileté kariéře v NBA hrát finále vůbec poprvé. Tým má navíc šanci na historické vítězství: v roce 1993 s Charlesem Barkleym podlehl Chicagu Michaela Jordana v šesti zápasech a stejně arizonský celek prohrál i v roce 1976, kdy v sérii o titul nestačil na Boston.

Suns v rozhodujícím duelu stříleli s úspěšností 56 procent z pole a 55 procent z tříbodové vzdálenosti (17/31), předčili soupeře v doskakování (47:32) či počtu asistencí (27:18). Paul dal 31 bodů ve druhém poločase, sekundoval mu s 22 body hvězdný střelec Devin Booker.

„Přijeli jsme si pro postup a rozhodně jsme se bez něj nechtěli vracet domů,“ řekl Booker. Jae Crowder přidal 19 bodů včetně pěti trojek a Deandre Ayton nasbíral 16 bodů a doskočil 17 míčů.

V dresu Clippers, kteří hráli opět bez zraněného lídra Kawhiho Leonarda, zaznamenal Marcus Morris 26 bodů a devět doskoků, Paul George přidal 21 bodů. Losangeleští konkurenti loňských šampionů Lakers čekají na účast ve finále od svého založení v roce 1970.

Finále Západní konference play-off NBA - 6. zápas:

LA Clippers - Phoenix 103:130, konečný stav série 2:4.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme