Basketbalisté Opavy zvládli koncovku prvního finále proti Děčínu. Výhru dirigoval kapitán Šiřina

Basketbalisté Opavy zvítězili v úvodním ligovém finále na hřišti Děčína 80:76 a ujali se v sérii hrané na tři vítězné zápasy vedení 1:0. V napínavé koncovce táhl svěřence trenéra Petra Czudka kapitán Jakub Šiřina, který dal celkem 20 bodů. Severočechům nestačilo k uhájení domácí neporazitelnosti v play-off ani 28 bodů nejlepšího střelce Anthonyho Waltona, jeho spoluhráč Ty Nichols přidal 21 bodů.

Děčín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souboj pod košem v podání basketbalistů Děčína a Opavy v prvním finálovém utkání

Souboj pod košem v podání basketbalistů Děčína a Opavy v prvním finálovém utkání | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK

Ligové finále se hraje poprvé od roku 2002 bez osmnáctinásobného šampiona a úřadujícího mistra Nymburka, který prohrál v semifinále s Opavou 3:4 na zápasy. Děčín zdolal stejným poměrem Pardubice. Severočeši se dostali do pátého finále v historii a usilují o první titul. Po zisku domácího poháru mohou mít double. Opava je v rozhodující fázi podesáté a útočí na páté vítězství. Slezský klub naposledy triumfoval před dvaceti lety.

Oba týmy začaly útočně a střídaly se v bouřlivé atmosféře ve vedení. Až v závěru poločasu získali hosté do té doby nejvyšší šestibodový náskok. Díky daleké trojce Radovana Kouřila s klaksonem odcházeli do kabin s vedením 41:35. Kouřil měl tou dobou na kontě 11 bodů, Děčín táhla americká dvojice Walton a Nichols. Oba měli o bod více.

Domácí po přestávce zlepšili obranu a stejně jako v sedmém semifinále s Pardubicemi se jim podařilo vývoj otočit. Třetí čtvrtinu vyhráli 23:13 a do závěrečné části šli se čtyřbodovým vedením. V úvodu poslední desetiminutovky dokonce utekli na rozdíl osmi bodů (63:55).

„Zafungovala nám naše zóna. Děčín si s ní nevěděl rady, i když jsme dostaly nějaké trojky, ale ne tak, aby nás to položilo. Vůle a bojovnost nás dovedla k vítězství, byl to tvrdý play-offový zápas. Fanouškům se zápas musel líbit a jsme moc rádi, že jsme tady urvali první vítězství,“ řekl Radiožurnálu Sport kapitán vítězů Šiřina.

Opavě se podařilo i bez vyfaulovaných Filipa Zbránka a Jakuba Mokráně vývoj zvrátit. Díky trojkám Luďka Jurečky, Jana Švandrlíka a Šiřiny otočili utkání ze stavu 62:68 na 71:68. Děčín ještě dvakrát srovnal krok, ale hosté v závěru ubránili útoky Nicholse a po sérii trestných hodů kapitána Šiřiny dotáhli duel k prvnímu finálovému úspěchu. Opava porazila Děčín potřetí z pěti vzájemných zápasů v sezoně, poprvé však uspěla na jeho hřišti.

Finále play-off basketbalové ligy mužů - 1. zápas:

Děčín - Opava 76:80 (21:24, 35:41, 58:54)
Nejvíce bodů: Walton 28, Nichols 21, Pomikálek 13 - Šiřina 20, Kouřil 13, Gniadek 10. Fauly: 25:24. Trestné hody: 23/16 - 29/23. Trojky: 10:9. Doskoky: 37:37. 

TP, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme