Nebudeme patřit k favoritům, tuší kouč basketbalistek. V týmu může být i sesterské duo

České basketbalistky vybojovaly na mistrovství Evropy z deseti účastí dvě medaile. Tu třetí by rády přidaly na nadcházejícím šampionátu, který se bude hrát od pátku v Praze a Hradci Králové. Mezi favority ale výběr kouče Ivana Beneše nepatří.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kia Vaughnová a Ilona Burgrová

Kia Vaughnová a Ilona Burgrová | Zdroj: ČTK

Oficiální hymna, kterou nazpívala Olga Lounová, se jmenuje Čas zazářit. A pokud by se to českým basketbalistkám povedlo a dosáhly na medaili, bylo by to překvapení. Ještě větší, než když v roce 2010 vybojoval tým kolem Machové a Vítečkové na světovém šampionátu v Karlových Varech stříbro.

Nynější výběr je plný nováčků a jsou v něm pouze tři tehdejší vicemistryně světa. Jednou z nich je kapitánka Kateřina Elhotová, která se v lednu vrátila k basketbalu dva měsíce po porodu syna, a teď by měla patřit mezi tahounky.

Do formy se dostala možná i proto, že měla speciální motivaci. Sejít se v týmu s mladší sestrou Karolínou. „Je to naprosto úžasná myšlenka, že bychom se potkaly na jednom hřišti, i když hrajeme stejnou pozici, takže se to asi moc nepodaří," přiznala Radiožurnálu Kateřina Elhotová, která si ale ještě musí počkat, jestli se Karolína vejde do konečné nominace.

Basketbalistky se zabydlují v Hradci Králové. Před ME si potřebují zvyknout na místní halu

Číst článek

Že v kádru bude americká pivotka s českým pasem Kia Vaughnová, už je jasné. Kvůli splnění snu totiž zamířila během rozehraného ročníku WNBA zpět do Evropy a připojila se k české reprezentaci. Před pár měsíci totiž rodačce z Bronxu Mezinárodní basketbalová federace FIBA udělila výjimku a může na turnaji v českém dresu nastoupit.

„Jsem ráda, že se to povedlo. Hodně jsem o to stála. Už delší dobu se tady cítím jako doma, v USK nastupuji pátou sezonu a spoluhráčky jsou jako moje druhá rodina. Sice jsem v mládežnických kategoriích reprezentovala USA, ale je těžké se tam v týmu udržet. Toužila jsem zahrát si na velké akci, tak jsem se rozhodla zkusit získat české občanství," vysvětlovala hřmotná pivotka Kia Vaughnová důvody, proč se stala první americkou naturalizovanou hráčkou v české ženské basketbalové reprezentaci, která základní skupinu šampionátu odehraje v Hradci Králové.

„Zodpovědnost tu je. Nemyslím si, že budeme patřit k favoritům, ale určitě chceme doma podat co nejlepší výkon a předvést kvalitní basket. Uvidíme, na co to bude stačit," říká trenér Ivan Beneš.

Jeho svěřenkyně vstoupí do turnaje v pátek zápasem s Ukrajinou.

Jakub Kanta, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme