Nechodí na vás lidi? Nejvyšší ligu si nezahrajete. Florbalová liga řeší kontroverzní pravidlo

Chodí na vás málo fanoušků, nemůžete do nejvyšší soutěže. Takhle se dá zjednodušeně přeložit pravidlo, které v českém florbale nově platí. Tři týmy, které se v první lize dostaly do play-off, mají smůlu. I kdyby vyhrály, do superligy nepostoupí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florbal (ilustrační foto)

Florbal (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Podobně jako ve fotbale nebo hokeji, tak i ve florbale musí týmy, které chtějí do nejvyšší soutěže, splnit řadu podmínek. Jednou z nich je nově i to, že aspoň ve čtyřech ze třinácti domácích zápasů základní části první ligy museli přilákat na tribunu minimálně 150 fanoušků. To proto, aby v superlize byly přínosem a pomohly dalšímu i marketingovému rozvoji florbalu.

Florbal je neuživí. Vystudovanou farmakochemičku nahání v počtu gólů v reprezentaci stavařka

Číst článek

Martin Musil, předseda svazové Komise elitního florbalu a medializace, která je složená ze šéfů superligových klubů a která s návrhem přišla, vysvětluje sporné pravidlo.

„Florbal má u nás vybudovanou nějakou značku, která se jmenuje Tipsport extraliga. V okamžiku postupu jakéhokoliv týmu do této soutěže je potřeba garantovat nějaké minimální parametry. I kvůli smlouvám s partnery i kvůli samotné soutěži a tomu, kam se dostala,“ vysvětluje kontroverzní krok Musil.

O novém pravidlu všechny kluby věděly před začátkem sezóny a podle Musila dostaly i doporučení, jak příznivce na zápasy nalákat. Velká diskuse, mimo jiné na facebooku, se rozpoutala až teď, protože tři kluby tuhle podmínku nesplnily, a tak i kdyby první ligu vyhrály, do superligy nepostoupí.

Místopředseda jednoho z těchto týmů, kunratického Startu98 Václav Buček přiznává, že o pravidle svaz dostatečně informoval a že bylo splnitelné, ale stejně je podle něj nesmyslné.

'Divné play-off'

„Je to hloupé. Je to umělé cpaní lidí do haly, čímž si stejně fanouškovskou základnu nevybudujeme. V tomto případě vyhrál marketing a možná hloupost nad sportovním hlediskem,“ nebral si ve vyjádření pro Radiožurnál servítky Buček.

Kritici zmiňují i to, že play-off první ligy teď bude neregulérní, když v něm budou tři týmy, kterým nepůjde o postup. I Martin Musil z Komise elitního florbalu a medializace uznává, že tím vyřazovací boje ovlivněné budou.

„Já osobně garantuji komukoliv, že ta soutěž projde během tohoto ročníku takovým vývojem, že jí to pomůže. Soutěži i oddílům to do příštích let pomůže. I když to play-off letos bude divné, příští rok bude nejenom 'nedivné', ale budou v něm mnohem silnější týmy. Je to určitá daň,“ dodává Musil.

Letošní přece jen trochu zvláštní play-off florbalové první ligy začne už v pátek.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme