Neexperimentujte, držte se svých zvyků, radí před maratonem fyzioterapeutka

Seriál Radiožurnálu o maratonu už nabídnul rady, jak v posledním týdnu trénovat i co jíst. A také napověděl, jak se rozhodnout, jestli běžet, když cítíte, že nejste úplně fit. A jak nepokazit poslední vyladění těla poradí reportér Tomáš Kohout ve spolupráci s fyzioterapeutkou Zuzanou Krchovou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fyzioterapeutka Zuzana Krchová

Fyzioterapeutka Zuzana Krchová | Foto: Archiv Zuzany Krchové

Základní radou je neběhat velké vzdálenosti. Naopak je lepší spíše ubrat na polovinu a snížit tempo na relaxační. Také neprospívá změna jídelníčku, ale běžci by se měli zaměřit na to, aby nedošlo k úbytku sacharidů, to znamená přidat například rýži nebo těstoviny, ale v normálních porcích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příprava na maraton. Co radí fyzioterapeutka Zuzana Krchová?

A jak se dá připravit tělo na extrémní zátěž? Hlavně bez experimentů. To potvrzuje i fyzioterapeutka a zároveň běžkyně Zuzana Krchová. „Nepouštět se do žádných nových věcí, držet se svých osvědčených zvyků,“ říká. Sice to nezní jako konkrétní rada, ale přesto je velmi přesná. Každý běžec sám ví, co na něj platí.

Na co si dát pozor jsou třeba dobře míněné rady známých. „Kamarádka sousedka říkala jóga je dobrá, tak si zajdete na jógu, i když na to nejste zvyklí. Může se stát, že potom budete mít něco namoženého, přetíženého, zablokovaného, a to pak při tom běhu určitě rádi nebudete,“ vysvětluje Krchová.

Totéž platí o masáži. I když tam je riziko ublížení menší. „S největší pravděpodobností to dopadne dobře, ale každý reagujeme jinak. Může se třeba stát, že se budete cítit unavení, budete mít těžké nohy, takže držet se osvědčených zvyků,“ připomíná.

V posledním týdnu se toho dá víc zkazit, než natrénovat, tvrdí před maratonem vytrvalec Pernica

Číst článek

A co může podle fyzioterapeutky pomoct organismu, aby maratonce například netrápily křeče? „Začít preventivně brát magnesium, držet se ale správného dávkování, protože když se to přežene, tak z toho můžou být průjmy, což by bylo do závodu velmi nepříjemné,“ uzavírá Zuzana Krchová.

Další díl bude zaměřen na finální přípravu v posledních dnech.

Tomáš Kohout, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme