'Největší šance, kterou jsme mohli mít.' Basketbalisté věří v postup na mistrovství světa

Česká mužská basketbalová reprezentace ve své samostatné historii nikdy na světový šampionát nepostoupila. Ta československá na mistrovství světa startovala čtyřikrát - naposledy před 35 lety. Teď po změně pravidel kvalifikace ovšem čeští reprezentanti věří, že zahrát si na závěrečném turnaji v Číně nemusí být nereálné.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Pumprla si chystá najet pod koš soupeře (ilustrační foto)

Pavel Pumprla si chystá najet pod koš soupeře (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Když jsme si s trenérem Ginzburgem před pár dny volali, jestli chci dojet a jsem zdravotně v pořádku, nezapomněl mi připomenout, že jsem mu v létě říkal, že přijdu, protože cítím velkou šanci na postup na mistrovství světa,“ přiznává nový kapitán národního týmu Pavel Pumprla.

Bez Veselého a Satoranského, ale s lepší komunikací. Basketbalová reprezentace zahajuje kvalifikaci

Číst článek

Nymburský basketbalista si před rokem vážně poranil koleno, vynechal skoro celou sezonu i Eurobasket, ale teď se do reprezentace vrací.

Zdravotní problémy měl v létě i mladý pivot Ondřej Balvín. Také on je zpět v národním týmu po třech letech a vyhlídky na postup vidí podobně. „Je to největší šance, kterou jsme zatím mohli mít. Proč nežít ten sen, že bychom se tam mohli podívat?“

Těch důvodů, proč jde o historickou šanci, je víc. Kvalifikace se nově nehraje po sezoně, ale během ní ve třech reprezentačních přestávkách, které ale neberou v potaz dvě nejlepší basketbalové klubové soutěže světa.

„Pro všechny týmy to bude trochu jiné, když tam nemůžou být hráči z Euroligy a NBA. Několik týmů to určitě oslabí,“ myslí si podkošový hráč Patrik Auda.

„Systém může někomu hrozně nahrávat, těžko se odhaduje síla týmů. Jiné to bude v červnu, i během tří měsíců do února se mnou týmy pozměnit,“ dodává defenzivní specialista Pavel Pumprla.

Z první kvalifikační skupiny, kde Češi změří síly s Islandem, Finskem a Bulharskem, projdou dál tři výběry. „Máme velkou šanci, abychom byli první,“ věří Auda.

„Opravdu tu skupinu máme lehčí a vzhledem k tomu, že z první skupiny nesou výsledky do druhé, může jedno vítězství ve druhé skupině stačit k postupu,“ doplňuje Pumprla a sní o ideální variantě, kdy by Češi měli po první fázi tři nebo čtyři výhry.

Nejlepší basketbalisté Jan Veselý a Tomáš Satoranský budou národním týmům zřejmě k dispozici až v červnovém termínu pro poslední fázi kvalifikace. V té by případně mohli Čechům dělat konkurenci na tři postupová místa nejspíš Rusko, Francie a Belgie.

Boje o šampionát ale teprve startují. Čeští basketbalisté začínají v 18 hodin soubojem s Islandem.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme