Německý pilot formule 1 Vettel slavil před třicítkou více mistrovských titulů než rekordman Schumacher

Podobně jako Michael Schumacher pochází z Německa a i on si v mládí zamiloval pocit, který zažijete jen na závodních okruzích. Sebastian Vettel začínal dokonce na stejné motokárové dráze jako jeho velký vzor, v dětství od něj přebral i první trofej a dnes je ve formuli 1 také největším vyzyvatelem Schumacherových rekordů. Sebastian Vettel slaví v pondělí třicáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý pilot F1 Sebastian Vettel

Německý pilot F1 Sebastian Vettel | Zdroj: Reuters

Necelé dva roky zpátky zapěl vše nejlepší do vysílačky Sebastian Vettel  svému inženýrovi přímo z monopostu na trati. A známou melodii v italském provedení si teď ve Ferrari vyslechne sám německý šampion. Jako Michael Schumacher i jeho mladší krajan kývl v těch nejlepších letech kariéry na nabídku stáje z Maranella.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sebastian Vettel slaví 30. narozeniny.

„Když jsem začínal s motokárami, Michael vyhrál svůj první šampionát. Oba jsme navíc Němci, takže od té doby jsem k Michaelovi vzhlížel. Podrobně jsem pak sledoval jeho kroky, když přešel k Ferrari a pomohl z něj udělat znovu vítězný tým. Jakoby se uzavřel kruh, když teď za Ferrari jezdím já. Splnil se mi sen.“

Stejně jako jeho velký vzor a později i přítel, také Vettel přestoupil k Ferrari v době, kdy rudé vozy za konkurencí zaostávaly. Všechny čtyři mistrovské tituly ve formuli 1 stihl mladší z obou Němců před podpisem s italskou stájí a k pátému má nejblíže letos.  Schumacher, rekordman této nejprestižnější statistiky, jich má sedm, z pěti se ale radoval až po třicítce. Ale víc než na dostihy na dálku myslí Vettel  na Schumacherův boj s následky nehody na lyžích, kvůli které je už přes tři roky upoután na lůžku.

„Je těžké překonat Michaelovy rekordy, jak z dráhy, tak i mimo ni. Michael mi v začátcích hodně radil, já trpělivě poslouchal a teď z toho těžím. Je skvělým společníkem, velkým rekordmanem a postrádáme ho. Od té nehody se už několik let nepohybuje v motoristickém světě, já na něj hodně myslím a věřím, že i ostatní,“ říkal letos v lednu Sebastian Vettel na adresu svého zatím stále úspěšnějšího krajana, se kterým ho od minulého víkendu pojí další srovnání. 

Při červnové Velké ceně v Baku najel Vettel se svým monopostem do vozu Lewise Hamiltona a hrozil mu i zákaz závodění. Mezinárodní automobilová federace (FIA) však pilota dodatečně nepotrestá, jak oznámila na pondělním zasedání. Vettelovi pomohla omluva a příslib, že se příštích dvanácti měsících podílí na spolupráci s FIA při různých vzdělávacích programech. Schumacher před téměř 20 lety ještě tvrději atakoval Jacquesa Villeneuve, což odnesl diskvalifikací a navíc tehdy svému kanadskému soupeři definitivně podlehl v boji o titul.

Marek Augustin, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme