Nesmysl, blázinec, zoufalost. Vodní slalomáři nechápou zavedení předjízd

Mělo to být vstřícné gesto závodníkům, těm se ale moc nelíbilo. Vodní slalomáři mohli na Světovém poháru v Praze trénovat na trati, která už byla přesně vytyčená pro kvalifikační jízdy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Prskavec na trati v Troji

Jiří Prskavec na trati v Troji | Foto: Český svaz kanoistů

„Přijde mi to jako úplný nesmysl." – Kateřina Kudějová.

„Řekl bych, že je to spíš zoufalý krok." – Vavřinec Hradilek.

„Upřímně řečeno mi to připadá jak v blázinci, nerozumím tomu." – Štěpánka Hilgertová.

Nejlepším českým kajakářem v kvalifikaci SP byl Hradilek: Čekám na jízdu, která mě nakopne

Číst článek

„Je to krok dozadu. Tréninková jízda se před dvaceti lety jezdila normálně a zrušila se." – Jiří Prskavec.

Tak pro Radiožurnál hodnotí zavedení předjízdy čeští mistři světa, kteří se účastní Světového poháru v Troji. Trénink na kanále, ve kterém se následně pojedou závody, je samozřejmě zcela běžný, ale ne s brankami postavenými přesně tak, jak zůstanou pro následnou kvalifikaci.

Mezinárodní kanoistická federace věří, že její novinka přinese rychlejší časy a těsnější rozdíly. „Ale největší umění je sjet trať bez toho, abychom ji uměli nazpaměť," oponuje Vavřinec Hradilek, který se do "novinky" ostře pustil i na sociláních sítích, kdy se zeptal autorů článku chválícího novinku, jestli jsou opravdu na stejné akci. 

Hradilek měl, stejně jako ostatní slalomáři, půlhodinu na test kvalifikační trati. Domácí Češi navíc přišli na řadu jako první, takže si soupeři mohli nastudovat jejich průjezdy.

„Břeh byl obsypaný lidmi s kamerami, všichni nás natáčeli. Chodili za námi, jestli nejsme nervózní, že na nás kouká tolik lidí. Takže jsem si to sjel dvakrát, místo plánované půlhodiny jsem tam strávil 10 minut a šel jsem pryč," pokračuje Vít Přindiš, jeden z těch, po kterém chtěli někteří soupeři „opisovat" průjezdy branek.

Nespokojení ovšem nejsou jen čeští vodní slalomáři, ale i zahraniční hvězdy. Také Australanka Jessica Foxová nepovažuje tréninkovou jízdu za skvělý nápad a přidává se další mistryně světa Jana Dukátová. „Je to zvláštní, že na závodech světové úrovně zkouší takové věci," říká Slovenka.

Teď už vodní slalomáři nic zkoušet nebudou, trať pro dnešní semifinále a finále si projet nemohli, maximálně ji můžou odkoukat od předjezdců nebo soupeřů.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme