Nevzpomenu si, jak se dostat domů, říká bývalý hráč amerického fotbalu. Svůj mozek chce darovat vědě

Warren Sapp je legendou amerického fotbalu. S Tampou Bay vyhrál Super Bowl a je členem síně slávy. V upřímné zpovědi pro The Players' Tribune ale přiznal, že kariéra ve tvrdém sportu má důsledky na jeho paměť, proto se rozhodl, že až zemře, jeho mozek půjde na vědecké výzkumy.

Tento článek je více než rok starý.

Florida/USA Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči NFL sice mají helmy, to ale nezabrání častým nárazům do hlavy

Hráči NFL sice mají helmy, to ale nezabrání častým nárazům do hlavy | Foto: Wikimedia Commons

„Četl jsem výroky majitelů klubů z NFL, jak říkají, že není žádná souvislost mezi fotbalem a chronickou traumatickou encefalopatií, sebevraždami a dalšími těmi šílenostmi. Říkal jsem si, kde to vzali a jak to můžou vydávat za fakta," stěžuje si Warren Sapp ve videu pro Players' Tribune.

Chronická traumatická encefalopatie

Chronická traumatická encefalopatie (CTE) je často nazývána také „boxerskou demencí". Jde o onemocnění mozkou vyvolané častými údery do hlavy. Do souvislosti se dává především s boxery, ale také fotbalisty ragbisty či hráči amerického fotbalu.

Sám byl dlouholetým profesionálním fotbalistou, navíc hrál na postu defensive tackle, který je v americkém fotbale ten nejnáročnější na souboje. Se svými 136 kilogramy byl nejtěžším hráčem Tampy Bay Bucaneers, když v roce 2002 vyhrál Super Bowl.

Posbíral i další ocenění, v roce 2013 byl uveden do síně slávy amerického fotbalu, jenže sport mu přinesl i problémy. Vnímá zhoršující se problémy s pamětí, proto se ve 44 letech rozhodl, že až zemře, jeho mozek dostanou vědci.

„Hrajeme v macho lize. Mluvíme o nesmrtelných členech síně slávy, děláme sochy a to všechno. Ale nikdo si nepřizná, že nevíte, jak se vrátit domů, kde vyzvednout děti ze školy nebo kde je seznam na nákup, který vám napsala manželka," stěžuje si bývalý fotbalista ve videu.

Sapp v průběhu posledních let vnímá, jak se jeho problémy zhoršují před očima. „Je to ten nejhorší pocit, protože se cítím jako dítě. Potřebuju, aby mi někdo pomáhal najít věci, který jsem dříve našel v polospánku," vypráví.

Kdysi si prý bývalý obránce amerického fotbalu pamatoval vše, dnes se nedokáže obejít bez svého telefonu, ve kterém si neustále nastavuje připomínky. Vše dává do souvislosti s hraním amerického fotbalu a častými střety od dětství. Jeho příznaky odpovídají chronické traumatické encefalopatii, takzvané „boxerské demenci"

Řešením by podle rodáka z Floridy bylo, aby se v dětských kategoriích v americkém fotbale omezily souboje. „Mluvím o dětech do třinácti let, než se jejich mozky vyvinou. A pak, na střední škole, jdeme na to! Ať jsou plány, podle kterých si budou moct vybrat vysokou školu a hrát hru, kterou znají a milují," navrhuje. Zdraví je zároveň hlavní motivací jeho gesta s věnováním mozku vědcům – provést výzkum, aplikovat jeho zjištění a udělat americký fotbal (a sport obecně) bezpečnější.

Problém i u hlavičkování ve fotbale?

Jiní vědci v minulých letech zkoumali i hráče klasického „evropského" fotbalu. Odborníci z University College London a cardiffské univerzity zkoumali mozky pěti profesionálních fotbalistů a jednoho amatérského hráče. Dotyční hráli fotbal v průměru 26 let a u všech propukla Alzheimerova choroba, když dovršili 60 let věku.

Způsobuje hlavičkování demenci? Vědci zkoumali pět fotbalistů, u všech propukl Alzheimer

Číst článek

U čtyř z nich se přitom prokázaly znaky chronické traumatické encefalopatie, degenerativního onemocnění častého třeba u boxerů, kdy člověk trpí následkem opakovaných nárazů do hlavy.

Vědci ale současně varují před unáhlenými závěry. Upozorňují na omezený rozsah studie, podle nich se neprokázala jasná spojitost mezi dlouhodobým hraním fotbalu, tedy i hlavičkováním, a vznikem demence.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme