Klečení při hymně zakázáno. Za protesty budou kluby NFL dostávat pokuty

Při hymně se neklečí. Takový vzkaz poslala hráčům zámořská profesionální soutěž v americkém fotbalu NFL, která „kneeling protest“ zakázala a od nové sezony ho bude pokutovat.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cleveland Browns v Indianapolis

Cleveland Browns v Indianapolis | Foto: J. Russo - USA Today | Zdroj: Reuters

S takzvaným „kneeling protestem“ přišel v roce 2016 Colin Kaepernick. Své gesto vysvětloval tím, že upozorňuje na rasismus a policejní brutalitu vůči lidem tmavé pleti ve Spojených státech.

Vkleče proti Trumpovi. Během hymny protestovaly stovky hráčů NFL. Neakceptovatelné, napsal prezident

Číst článek

Postupně se k němu přidali další a další hráči, na což loni reagoval i americký prezident Donald Trump. Nazval je velmi hrubou nadávkou a majitelům klubů vzkázal, ať je vyhodí. Protesty tím ještě zesílily, zapojilo se do nich přes 200 hráčů NFL.

Vedení soutěže se rozhodlo zakročit a od nové sezony bude klečení pokutovat, dohodli se na majitelé klubů. Pokud hráči nechtějí při hymně stát, můžou při slavnostním zahájení zůstat v šatně. Pokud by při hymně klečeli, dostane jejich klub pokutu.

„Všech 32 týmů chce dát najevo, že okamžik, kdy se hraje hymna a vlaje vlajka, je velmi důležitý pro naši ligu, pro kluby i pro naši zemi, a že by měl mít důstojné kulisy,“ vysvětluje komisionář NFL Roger Goodell.

„Myslím, že jsme přišli s férovým řešením, že hráči můžou v tu dobu zůstat v kabině a nedostanou za to žádné tresty. I když je samozřejmě budeme podporovat v tom, aby byli na hřišti a stáli v pozoru,“ dodal šéf NFL.

Asociace hráčů už vydala prohlášení, ve kterém se píše, že NFL rozhodnutí s hráči jednak nekonzultovala a jednak odporuje tomu, co jim prý vedení soutěže slibovalo. Hráčská asociace navíc chce prověřit, jestli zákaz klečení není v rozporu s kolektivní smlouvou.

Času na kompromis mají obě strany do začátku nové sezony ještě relativně dost, první zápas se hraje 6. září.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme