Třetí život Nikiho Laudy. Slavný pilot Formule 1 slaví 70. narozeniny

Proslavil se třemi tituly mistra světa ve Formuli 1 a také svou červenou kšiltovkou, kterou má na sobě možná i v den, kdy slaví narozeniny. Nikimu Laudovi, legendárnímu pilotovi Formule 1, je 70 let. Slavný Rakušan o sobě přitom říká, že do jisté míry žije už třetí život.

Tento článek je více než rok starý.

Vídeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Niki Lauda

Niki Lauda | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

„Pamatuju si, jak nade mnou stáli doktoři a říkali: Když mu dáme kyslík, tak zemře. Říkal jsem si - cože, zemřu?“ vyprávěl Niki Lauda o klíčovém okamžiku svého života.

Nejslavnější sportovní filmy: někteří lidi nevěří, že Rivalové byli kamarádi

Číst článek

Niki Lauda vyhrál celkem třikrát mistrovství světa Formule 1, ale za své největší životní vítězství považuje, že závodění ve formuli přežil. V roce 1976 měl těžkou na okruhu v Nürburgringu při Velké ceně Německa. Při havárii rakouský pilot málem uhořel, požár mu těžce poškodil plíce a také navždy znetvořil tvář.

„Když jsem se znovu probudil, tak jsem zjistil, že jsem připoutaný k posteli a vedle mě sedí sestřička a čte si knihu. Hned jsem si jí zeptal, co tam dělá? A ona mi řekla: Koukám, jestli si nesaháte na svou tvář,“ vysvětloval Niki Lauda předloni v americké televizní show.

Po nehodě musel být v nemocnici připoutaný, aby si nepoškodil transplantované části kůže na své hlavě. Právě kvůli trvalým stopám po transplantaci Lauda denně nosí červenou kšiltovku, která ho proslavila možná stejně jako tři tituly mistra světa nebo osudná nehoda.

„Mám nasazenou kšiltovku, protože je to moje ochrana před hloupými lidmi, kteří se na mě hloupě koukají a chtějí vědět, co ksakru je pod tou čepicí. Chrání mě samotného a pomáhá mi cítit se komfortněji. A mimochodem - díky nehodě mám výmluvu, proč vypadám tak ošklivě. Někteří lidé takovou výmluvu nemají. Jsou prostě oškliví,“ vtipkoval o svém hendikepu.

Přestože ho následky nehody provázejí pořád. Vloni dokonce podstoupil transplantaci plic a po zákroku byl ve velmi vážném stavu. Sám proto od té doby říká, že žije v podstatě třetí život.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme