Noční badminton, katakomby i výhled na Pražský hrad. O víkendu se otevře na 130 sokoloven

Od 23. do 30. září probíhá takzvaný Evropský týden sportu. Během něj se koná spousta sportovních i náborových akcí. Jednou z nich je i Noc sokoloven, kterou pořádá celkem 130 sokolských jednot po celé České republice.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyršův dům v Praze

Tyršův dům v Praze | Foto: ThecentreCZ | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0,©

„Úplně původní myšlenkou Noci sokoloven bylo představit veřejnosti sokolské objekty, protože jsou to často velmi cenné budovy, které ovšem jsou přístupné po většinu roku jen sportovcům,“ řekl Radiožurnálu Marek Brodský, jeden z organizátorů Noci sokoloven, která se letos koná už popáté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noc sokoloven pořádá celkem 130 sokolských jednot po celé České republice. Více si poslechněte v reportáži Barbory Kovaříkové

Jednoty se můžou zapojit kdykoli v průběhu týdne, nejvíce z nich ale akci pořádá v sobotu. Zájem roste nejen ze strany organizátorů, ale i účastníků, atmosféra přitom zůstává podle Brodského pořád stejná.

„Nálada bývá velmi sousedská, velmi pozitivní. Dnes jsem mluvil se starostou Sokola Poděbrady a ten mi dokonce říkal: ‚Jo, vloni to tady bylo dobré, byl tady neuvěřitelný bordel.‘ Takže takovou atmosféru mívají taková cvičení v tělocvičnách,“ popsal Brodský.

Pravou vesnickou zastávku v Krucemburku nikdo nezničil. Po roce vypadá jako nová

Číst článek

Je na každé jednotě, jaký program si připraví. Někde se hraje divadlo, jinde se opékají buřty. V Praze v Tyršově domě se začne v sobotu dopoledne komentovanými prohlídkami a loutkovým divadlem. Pak se začne sportovat.

„Od šesti hodin se bude skákat na trampolíně, bude zde workshop parkouru a pak bude taková libůstka – od osmi hodin se bude hrát noční badminton. Natáhnou se svítící čáry, svítící síť a bude se hrát se svítícími košíčky. Takže na to mohu kohokoliv pozvat. Další takovou výjimečnou věcí bude noční výstup na střechu Tyršova domu, kam se normálně nesmí a už vůbec ne v noci. Tentokrát to máme povolené a je tam odsud nezvyklý, ale dech beroucí výhled na Pražský hrad a Malou Stranu,“ doplnil Brodský.

V pražské Libni budou zase otevřené katakomby, v Písku organizátoři připravují stezku odvahy, v Přerově se můžete podívat do zákulisí památkově chráněného loutkového divadla. Marek Brodský by ve výčtu mohl pokračovat: „Nejlepší je zajít v sobotu večer do určité sokolovny a přesvědčit se sám.“ Vstup na Noc sokoloven je navíc všude zdarma.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme