Netradiční lokality maratonů. Běhají se na Velké čínské zdi i kolem chrámů v Myanmaru

Maraton ve většině případů vytrvalci běhají na cestách. Existují však i výjimky. V Číně se například mohou lidé přihlásit do závodu na místní Velké zdi. Pokud ho chtějí zvládnout, musí se popasovat se schody, tedy zvládnout 5 164 kroků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Velké čínské zdi se běhá maraton od roku 1999. Toho vůbec prvního se zúčastnilo 292 vytrvalců. Organizátorem akce byl Albatros Adventure. V roce 2013 naplnil závod maximální kapacitu 2500 účastníků z více než padesáti zemí. Ze stejného roku pochází také držitelé nejlepších časů.

Mezi muži se našli hned tři. V čase 3:09:18 doběhli Jonathan Wyatt (Nový Zéland), Jorge Maravilla (USA) a Dimitris Theodorakakos (Řecko). Ženský rekord drží s časem 3:32:12 Italka Silvia Serafiniová.

Nyní se závodí ve třech kategoriích. Vytrvalci se mohou přihlásit do klasického maratonu o délce 42,195 kilometru, půlmaratonu a nebo 'běhu pro zábavu' na 8,5 kilometru. Právě zdolávání schodů a velké převýšení dělá z maratonu na Velké čínské zdi náročný závod.

„Závod byl úžasný a o dost těžší, než jsem předpokládal," uvedl Jeff Steele, který se stal vítězem před třemi lety.

Albatros Adventure pořádá řadu podobných maratonů také v jiných končinách. V Myanmaru se běhá kolem místních chrámů, v Jihoafrické republice mezi zvěří (bez plotů nebo řek, které by místní zvěř oddělovaly od vytrvalců!), Petra Desert maraton v arabské poušti a také Polar Circle maraton. Ten se běhá v Grónsku.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme