Mistrovství Evropy vodních slalomářů se kvůli nákaze neuskuteční. Češi o olympiádu zabojují jinde

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu se kvůli pandemii koronaviru v květnu v Londýně neuskuteční. Šampionát plánovaný na 15. až 17. května měl být posledním dílem české nominace na letní olympijské hry v Tokiu. Její podmínky se změní.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 15:20 18. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní slalomář Jiří Prskavec

Vodní slalomář Jiří Prskavec | Zdroj: Profimedia

O zrušení akce ve středu informovala Evropská kanoistická asociace (ECA), která se na tom dohodla s organizátory.

Kvalifikace na olympijské hry se ruší. Čeští sportovci neví, jestli se do Tokia vůbec dostanou

Číst článek

„Je nám líto, že se to stalo, ale nebyla žádná jiná reálná alternativa,“ uvedl v tiskové zprávě prezident ECA Albert Woods. Evropská asociace bude nyní hledat náhradního pořadatele pro případný pozdější termín. Pokud neuspěje, ME v této sezoně nebude.

Prskavec přípravu nepřerušil

Zrušením květnového ME v Londýně přišli čeští slalomáři o poslední část domácí nominace na OH. Jedno účastnické místo v každé kategorii mají vyjeté z loňského MS.

„Přepokládám, že teď zasedne trenérská rada a pokusí se vymyslet plán jak to nahradit. Nahrazovat se to bude pravděpodobně v Česku, protože předpokládám, že do olympijských her žádný mezinárodní závod nebude. A možná ani ta olympiáda,“ řekl  Prskavec.

Začátkem března se vrátil z tříměsíčního kempu v Austrálii a po týdenním odpočinku se v pondělí doma vrátil k tréninku.

„Příprava pokračuje stejně, jaká byla v Austrálii. Naše loděnice Troja je uzavřená, mohou tam jen profesionální sportovci. Je nás asi dvacet. Máme směny, v jednu chvíli je nás tam kolem osmi lidí a snažíme se nezdržovat v blízkosti jeden druhého. Na vodě to problém není, protože loď je velká. Tam to přiblížení opravdu nehrozí,“ popisoval.

Na evropském šampionátu měl vyvrcholit český nominační boj o jediné účastnické místo v každé kategorii na OH. Svazová trenérská rada pro vodní slalom v pondělí projednávala různé náhradní varianty a nyní musí jednu z nich zvolit.

Jak se nominují na OH?

„Sejdeme se v pondělí a budeme vymýšlet nominační kritéria. Těch variant je hodně i bez toho mistrovství Evropy,“ řekl reprezentační trenér Jiří Pultera.

Jisté je, že se v původních termínech neuskuteční domácí nominační závody, které se měly je 18. a 19. dubna na Trnávce a o týden později v Praze Troji. Zatím je svaz odložil na neurčito. Jejich nový termín naplánuje později podle aktuálního vývoje situace v Česku.

Na loňském mistrovství Evropy ve francouzském Pau získala česká výprava dva tituly. Postarali se o ně kajakář Vít Přindiš a překvapivě kajakářka Amálie Hilgertová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme