V Buenos Aires začaly olympijské hry mládeže. Česká republika vyslala do Argentiny 52 sportovců

Po dvou letech opět vzplanul v Jižní Americe olympijský oheň. Na hry v brazilském Riu navazuje letní olympiáda mládeže v Buenos Aires, kde Českou republiku reprezentuje 52 sportovců. Ti prožili v Argentině výjimečný večer, když na slavnostní zahajovací ceremoniál dorazilo přes 200 tisíc lidí.

Buenos Aires, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení olympiády mládeže v argentinském Buenos Aires

Zahájení olympiády mládeže v argentinském Buenos Aires | Zdroj: Reuters

Obrovský zájem o tuto sportovní akci potvrdil, že nejde jen o jakousi hru na dospělou olympiádu. Zahajovací ceremoniál na náměstí Plaza de la República si nenechal ujít ani argentinský prezident Mauricio Macri a samozřejmě dorazil i předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Buenos Aires začíná olympiáda mládeže. Jednou z českých medailových nadějí je běžkyně Barbora Malíková

Ten uvítal sportovce z téměř dvou set zemí světa ve španělštině. Olympijský oheň zapálili společně Paula Paretová a Santiago Lange, oba olympijští vítězové z her v Riu.

Paretová tam ovládla soutěž judistek v nejlehčí kategorii a Lange, který byl už před 30 lety na olympiádě v Soulu, si odvezl své první zlato z Jachtingu.

Velkým zážitkem bylo slavnostní zahájení v Buenos Aires i pro českou atletku Barboru Malíkovou. Tu totiž sportovci zvolili jako svoji vlajkonošku.

„Tady tohle beru jako obrovskou akci, třeba jako minulý rok mistrovství světa v Keni,“ říká pro Radiožurnál Malíková.

Právě loni v Nairobi Malíková vybojovala titul dorostenecké mistryně světa v běhu na 400 metrů a právem je považována za jeden z největších českých atletických talentů. Letos navíc tuto pozici potvrdila evropským zlatem ve stejné věkové kategorii v maďarském Györu.

„Budu mít v sezoně dva vrcholy. Jednak Maďarsko, které bylo na začátku prázdnin, a pak tady olympiádu v Buenos Aires. Připravovaly jsme s trenérkou tak, abych zvládla obojí. Po Maďarsku se ozvaly záda, což zhruba asi měsíc řešíme,“ mluví drobná dívka s dlouhými dredy o zdravotních problémech, které jsou způsobené i výjimečně dlouhou sezónou.

„Trénuju, ale určitě to už není taková dávka, abych podala úplně stoprocentní výkon. Do toho je konec sezony. Všichni jsou unavení, ale budu bojovat,“ povídá odhodlaně Barbora Malíková před startem na letní olympiádě mládeže v Buenos Aires.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme