Omlazování kádru, zahraniční hráčky na odchodu. Nižší budou i ambice, zní z USK Praha

Čtyři roky se dařilo vedení basketbalového klubu ZVVZ USK Praha skládat tým s nejvyššími ambicemi v pohárové Evropě, i proto, že nepřišlo o klíčové hráčky. Jenže v letošní letní pauze kádr čekají výraznější změny. Většina zahraničních basketbalistek už totiž pro příští sezonu změní dres.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráčky ZVVZ USK Praha (ilustrační foto)

Hráčky ZVVZ USK Praha (ilustrační foto) | Foto: www.uskbasketbalpraha.cz

Pražský klub bude muset zaplnit místo po Laie Palauové. Zkušená španělská rozehrávačka končí kariéru. Z družstva odejde také křídelnice Sonja Petrovićová. Sehnat náhradu za tyto dvě basketbalistky podle trenérky Natálie Hejkové nebude možné. „U nás se obě dostaly na vrchol. Hráčky jejich kvalit už nenajdeme," říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kádr basketbalistek USK Praha čeká velká proměna

Na rozdíl od Palauové se osmadvacetiletá Srbka Petrovićová nechala zlákat penězmi a velmi pravděpodobně posílí některého z euroligových gigantů. Jistojistě nebude v USK pokračovat ani lotyšská křídelnice Anet Štajnbergaová. Přivézt za odchozí hráčky náhrady bude v kompetenci manažera Marka Kučery.

„Tým už se docela rýsuje. O odchodu některých hráček jsme věděli delší dobu, takže už probíhají jednání. Finální podobu týmu budeme schopni oznámit zhruba v průběhu měsíce," nechal se slyšet manažer ZVVZ USK Praha. Konkrétní jména ale prozradit nechtěl, protože většina jednání ještě nejsou dotažená do konce.

Posily vyhlíží i v zámoří

Ze zahraničních basketbalistek zatím zůstává v Praze jen šestadvacetiletá Španělka Marta Xargayová. K ní by se možná mohla přidat i Američanka Vaughnová. „Kia měla roční smlouvu. Nějak teď diskutujeme, snad to dopadne," věří Kučera. Krajanka Vaughnové Candice Dupreeová připadá v úvahu znovu jen od Vánoc.

„Družstvo bude mladší a určitě méně hvězdný než letos," přiznává slovenská trenérka Natália Hejková. Na výzvu se ale těší. Její zkušenosti s přebudováním a omlazováním kádru se budou hodit. Stávající české basketbalistky bude mít k dispozici i nadále. Posily ale vyhlíží. Manažer Marek Kučera přiznává, že se rozhlíží v Evropě i za Atlantikem.

„Ambice nejspíš nebudou tak vysoké, jako v posledních čtyřech letech, kdy jsme se drželi na špici Evropy," tvrdí Hejková. Přesto doufá, že v Eurolize předvede USK slušný výkon.

Jakub Kanta, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme