Nebojím se přijmout odpovědnost, říká Balvín. Český dlouhán se může zařadit mezi opory reprezentace

Basketbalu se říká hra vysokých mužů pod vysokými koši. A pokud aspoň jednoho takového „hromotluka“ nemáte, šance na úspěch není zrovna velká. Přesvědčila se o tom i česká reprezentace na posledním mistrovství Evropy a poučila se. Nyní je v týmu Ondřej Balvín a nechce hrát jen druhé housle.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český basketbalový reprezentant Ondřej Balvín

Český basketbalový reprezentant Ondřej Balvín | Foto: David Šváb | Zdroj: ČTK

Na startu kvalifikace mistrovství světa basketbalistů hraného poprvé novým systémem si Island mohl v Pardubicích proti Čechům ověřit, jaké to je bránit až o hlavu větší hráče. Nikdo z nich totiž podle oficiálních údajů neměřil víc než dva metry. Na druhé straně si jako Gullliver mezi liliputy mohl připadat po návratu do národního týmu pivot Ondřej Balvín.

Jaromír Bohačík v kvalifikačním zápase s Islandem bodově explodoval. Utkání mělo nečekaného hrdinu

Číst článek

Po příletu z Kanárských ostrovů se pivot Ondřej Balvín pořádně v Čechách ještě ani nerozkoukal, absolvoval s reprezentací jeden trénink a musel na pravou míru uvést, proč nakonec koncem léta národní tým před Eurobasketem v Rumunsku neposílil.

„V dubnu jsem měl zranění kotníku. Přetrhnul jsem si vazy. Klub se o mně bál, doufal, že s nároďákem nebudu, ale finální rozhodnutí bylo čistě na mě. Je to moje zdraví, a to je pro mě nejdůležitější. Chtěl jsem reprezentovat, ale prostě nebudu riskovat svoje zdraví a raději přeskočím národní tým v létě a připojím se k němu zdravý během kvalifikace na světový šampionát,“ vyprávěl pro Radiožurnál o svém rozhodnutí Balvín.

Při absenci Veselého a Satoranského jednou z hlavních opor

A jak 217 centimetrů vysoký Ondřej Balvín řekl, tak udělal. Po třech letech se vrátil do dresu s lvíčkem na prsou a při neúčasti Veselého se Satoranským neměl problém s tím, vzít na sebe v pětadvaceti letech a s nemnoha starty velkou zodpovědnost. „Tenhle rok od sebe čekám, že asi budu jeden z hlavních tahounů nároďáku. Speciálně jsme se bavili s Ninem (Ronenem Ginzbugem pozn. red.) ohledně toho, co ode mě očekává. Nebojím se na sebe přijmout odpovědnost.“

'Největší šance, kterou jsme mohli mít.' Basketbalisté věří v postup na mistrovství světa

Číst článek

„Když se bavíme o Ondrových basketbalových dispozicích, tak má před sebou nejlepší léta. Momentálně už hraje na vysoké úrovni a má v evropském basketbalu jméno, ale věřím, že se ještě může zlepšovat,“ doplnil Balvína právě reprezentační kouč Ronen Ginzburg.

A mít 217 centimetrů vysokého obra v sestavě na své straně potěšilo i jeho spoluhráče z podkoše Patrika Audu. „Na takové úrovni už tam musí alespoň jeden pivot přes dva metry, který bude dělat pořádek kolem koše, a to nám na Eurobasketu určitě chybělo. Myslím si, že to teď bude velká posila.“

K úspěšnému vstupu do kvalifikace přispěl Balvín deseti body

A jaký potenciál v sobě Ondřej Balvín, který se neúspěšně snažil prosadit do NBA, má, mohli v pátek večer vidět fanoušci v Pardubicích, kde národní tým vstoupil vítězně do nového kvalifikačního cyklu.

Český pivot nastoupil v základní sestavě a po pár minutách ochozy pobavil smečí po nahození míče ke koši. Celkem za 18 minut přispěl k výhře deseti body, pěti doskoky a třemi asistencemi. Znát ale byla i pochopitelná nesehranost, která způsobila jeho čtyři ztráty.

„Bylo to chvílemi, že jsme až moc chtěli využít toho výškového rozdílu. Oni mě pak začali hodně zdvojovat. Jakmile jsem se dostal k míči, hráli na mě agresivně. Myslím si ale, že to byla další věc, kterou jsme měli využít víc. To je o tom, jak se spolu dokážeme sehrát,“ přiznal Ondřej Balvín, hřmotný rodák z Ústí nad Labem, který by si teď rád splnil s reprezentací sen. Dotáhl ji svými výkony k premiérové účasti na mistrovství světa.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme