Balvín míří za Audou. Reprezentační pivot opouští Španělsko, nově bude hrát v Japonsku

Český basketbalový reprezentant Ondřej Balvín se stal posilou nováčka japonské ligy Gunma Crane Thunders. Do celku z Maebaši míří osmadvacetiletý pivot po dvou letech strávených v Bilbau. V soutěži se potká s krajanem Patrikem Audou, který od začátku uplynulé sezony hraje za Jokohamu.

Maebaši Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Balvín.

Ondřej Balvín. | Foto: Václav Mudra | Zdroj: ČBF

„Je to zajímavé, přece jen to bude po deseti letech velká změna. Nebude to jen jiná země, ale i kultura a kontinent. Jsem na to opravdu zvědavý a je to jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl jít ze Španělska, protože je to nová zkušenost, v podstatě po deseti letech budu začínat úplně od nuly, což je pro mě nový impulz,“ řekl Balvín v rozhovoru poskytnutém agenturou Octagon Basketball Europe/PPG Sport, která jej zastupuje.

Ginzburg nominoval na olympijskou kvalifikaci. Jádro úspěšného týmu zůstává, nechybí Satoranský a Veselý

Číst článek

Balvín do Španělska zamířil v roce 2010 z USK Praha a šest let působil v celku Baloncesto Sevilla. Poté se představil v letní lize NBA za Denver Nuggets a v ročníku 2016/17 hrál v Německu za Bayern Mnichov. Následně se vrátil do španělské ligy ACB, působil dva roky v Gran Canarii a stejně dlouho v Bilbau.

Teď se rozhodl pro velkou změnu. Přišla skvělá nabídka, skvěle se s nimi jednalo. Byli rychlí, měli zájem a z obou stran bylo jasné, že chceme spolu být. Ještě tím, že trh v Evropě není vůbec otevřený nebo ještě v tu dobu nebyl, a hlavně je teď postcovidový. Situace je, jaká je, takže do Japonska to bylo asi nejideálnější, prohlásil Balvín, který se chystá s národním týmem v kanadské Victorii na start olympijské kvalifikace do Tokia.

Má vysoké osobní ambice. Rád bych se vypracoval v jednoho z nejlepších hráčů japonské ligy. Myslím si, že k tomu mám dispozice. Můžu být v té lize dominantní hráč a pokud možno se tam usadit na x let a být tam spokojený, připojil Balvín.

Kulturní šok

Informace o působení v Japonsku sbíral i od Audy. S Patrikem jsem mluvil. Říkal, že je z té ligy nadšený a chovají se tam k němu skvěle. Byl to samozřejmě asi lehký kulturní šok, ale říkal, že se adaptoval bez problémů. Všichni jsou tam vstřícní a chtějí vždycky pomáhat, takže se určitě těším a určitě bude zajímavé, až si proti němu zahraju, dodal Balvín.

Milwaukee v semifinále NBA podruhé porazilo Atlantu. K vítězství je dovedl Middleton

Číst článek

Podle jeho agenta Phillipa Paruna bylo Japonsko v současné situaci ideální volbou. Obecně covid hodně změnil situaci ve sportovních klubech v Evropě i po celém světě. Řeší se teď uzavření čínského trhu, zkrácení doby přestupů na japonský trh a v zásadě kolaps některých trhů v Evropě. Bylo to náročnější během tohoto přestupního okna, nicméně jsme s Ondrou dlouho řešili možnost odchodu do Japonska, prohlásil Parun.

Tento trend se zvedá v posledních dvou třech sezonách a do Japonska odcházejí zkušení hráči ze španělské ACB. Zároveň velice dobré působení Patrika Audy v Japonsku nám pomohlo vytvořit si názor. V okamžiku, kdy se přiblížilo jednání s klubem, který postoupil z druhé ligy do první, tak bylo velice rychlé, korektní a rozhodli jsme se tuto situaci využít, podotkl Parun.

Balvín uzavřel roční kontrakt. Obecně smlouvy pro hráče, kteří přecházejí do asijských trhů, ať je to Japonsko, Čína nebo Korea, jsou jednoleté a po ukončení tohoto cyklu zpravidla kluby preferují hráče, kteří se v těchto trzích dobře uvedli. Z tohoto důvodu jsme volili tuto situaci a věříme, že nás čeká další společný úspěch. Navazujeme na úspěšnou českou stopu Patrika Audy v Jokohamě, dodal Parun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme