‚Jako kdyby šel fotbalista do Barcelony.‘ Talentovaný závodník Vostatek bude jezdit za Aspar

Motocyklový závodník Ondřej Vostatek bude v příští sezoně jezdit za slavný španělský tým Aspar. Patnáctiletého závodníka čeká účast v juniorském šampionátu, ale teoreticky by se už v příští sezoně mohl objevit i v dospělé kategorii Moto3.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Pešek (vlevo) se svým svěřencem Ondřejem Vostatkem

Lukáš Pešek (vlevo) se svým svěřencem Ondřejem Vostatkem | Foto: David Prouza

Podepsaná smlouva s týmem, který vlastní čtyřnásobný mistr světa Jorge Martínez, je pro mladého Ondřeje Vostatka velkým milníkem. Důvody vysvětluje jeho trenér a bývalý závodník Lukáš Pešek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Talentovaný motocyklový závodník Ondřej Vostatek bude jezdit za slavnou španělskou stáj. Více v reportáži Davida Prouzy

„Ten tým přirovnávám k fotbalové Barceloně. Má v každém dobrém šampionátu svůj tým a své zázemí a ta cesta do MotoGP by přes něj mohla být jednodušší,“ řekl Radiožurnálu Pešek.

A právě účast v MotoGP je hlavním cílem Ondřeje Vostatka. Toho ale v příští sezoně čeká juniorský šampionát. Zároveň si uvědomuje, že cesta do královské třídy vede přes kategorie Moto2 a Moto3, kde by ale mohl mít drobnou výhodu.

„Moto3 jedou dvě značky, Honda a KTM, a jsou to stejné motorky, jako jezdíme v juniorech. Tam máme akorát o rok starší,“ vysvětlil Ondřej Vostatek, který by se v dospělém šampionátu Moto3 mohl objevit už v příští sezoně.

Motocyklový jezdec Kornfeil mění tým. Od příští sezony bude závodit za španělskou stáj

Číst článek

Podle jeho trenéra Lukáše Peška bude ale záležet především na tom, jak se mu bude dařit mezi juniory.

„Pokud bude mít výkonnost a usoudíme, že je dobrá varianta divoká karta do Moto3, tak o ni požádáme. Pokud ta výkonnost nebude taková, tak jsme připraveni, že pojedeme ještě dva roky juniorský šampionát. Ondra je mladý a není kam spěchat,“ řekl Pešek.

Výchozí pozici má ale Vostatek velmi dobrou. Nebývá totiž zvykem, aby si velký zahraniční tým vybíral závodníky z menších zemí, kteří nemají takový potenciál získat velké sponzory. Přesto si ho Jorge Martínez zvolil. 

„Kdyby Ondra neporážel ve španělském mistráku jeho svěřence a on u toho přímo nebyl, tak by o nás asi nevěděli a o žádné smlouvě se s námi nebavili. Ondra svou výkonností Jorgeho Martíneze oslovil,“ míní Ondřejův otec a manažer Jan Vostatek.

Ten ale výkony syna v příští sezoně nebude moct sledovat přímo v depu. Stáj Aspar má totiž pravidlo, že rodiče závodníků do boxů nesmí.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme