Senzace. Čeští basketbalisté porazili favorizované Turky 91:76 a na mistrovství světa jsou v osmifinále

Čeští basketbalisté předvedli v poslední utkání skupiny E fantastický výkon. S Tureckem nejprve prohrávali, ale postupem času se dostali do zápasu a nakonec vyhráli 91:76 a postoupili do osmifinále.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Šanghaj (Aktualizováno: 12:30 5. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek utkání byl z obou stran rozpačitý, první koš proměnili až Turci ve druhé minutě. Od té doby vedli, ale Češi jim zdárně sekundovali. Tři minuty před koncem úvodní čtvrtiny se Česko dostalo poprvé do vedení. 

ONLINE: Turecko - Česko 76:91

Číst článek

Po závěrečné siréně se ještě jeden z tureckých obránců dotkl obroučky koše, což neuniklo pozornosti rozhodčích, kteří tak Čechům uznali technický koš, který znamenal další dva body. Česká republika tak první čtvrtinu vyhrála poměrem 22:16. Se sedmi body byl nejlepší hráčem Patrik Auda. 

Ve druhé čtvrtině Turecko nejprve stáhlo bodové manko až na rozdíl pouhých dvou bodů. Následně ale Češi předvedli přesnou střelbu, a své vedení navýšili dokonce na do té doby nejvyšší rozdíl devíti bodů.

První půle nakonec skončila osmibodovým rozdílem, tedy 43:35 pro Česko. Skóre potvrdila také řeč čísel – v prvním poločase byli Češi lepší ve střelbě za dva i za tři body a také na doskocích. 

Poslední minuty jsem měl slzy v očích, říká po utkání s Tureckem autor 18 českých bodů Hruban

Číst článek

Turecko si hned v úvodu pomohlo dvěma trojkami a jedním nájezdem za dva body. Naproti tomu Češi nevstřelili ani jeden koš a skóre tak bylo vyrovnané. Následně se ale několikrát prosadil Vojtěch Hruban, který se jako druhý český hráč dostal na dvojciferný počet bodů, a vrátil svému týmu vedení. Hrubanovi zdatně sekundoval také Ondřej Balvín, který předvedl pohledné smeče a jeho tým vedl o 11 bodů.

Soupeř ale své manko v závěru třetí čtvrtiny snížil a před závěrečnou částí hry bylo na světelné tabuli skóre 66:60 pro český tým.

Balvína double double

V poslední části hry dosáhl Ondřej Balvín čtrnácti bodů a deseti doskoků, čímž zaznamenal takzvaný double double. Následně byli Češi úspěšní a sedm minut před koncem utkání vedli již o 11 bodů. 

Čtyři minuty před koncem poslední čtvrtiny měly oba týmy pět faulů. Každý další faul tak byl následně „oceněn“ dvěma trestnými hody. V momentě, kdy na světelné tabuli stálo skóre 74:82 a minuta a 40 sekund do konce utkání, si kouč Turecka vybral poslední time-out. 

V poslední minutě utkání předvedl Cedi Osman faul kategorie C2 a za druhý nesportovní faul byl vyloučen. Češi nakonec přehráli mužstvo plné hráčů z NBA a dalších elitních basketbalových soutěží 91:76 a postoupili do osmifinále. A zároveň si touto výhrou zajistili účast v olympijské kvalifikaci.

„Je těžké to popsat. Neuvěřitelný pocit po tom, co nám nikdo moc nevěřil, přišli jsme o Honzu Veselého, měli jsme nesmírně těžkou skupinu. Myslím si ale, že všechny tři zápasy jsme odehráli skvěle. Tentokrát se jasně ukázalo naše stále omílané staré motto ‚rvi se jako lev‘,“ řekl po utkání Radiožurnálu Tomáš Satoranský.

„Tato výhra je pro nás jako celý svět. Opět nás podporovali fanoušci v hale a dnes obzvlášť jsem energii od nich cítil. Pro český basketbal, a tento tým, to znamená strašně moc. Byli jsme outsideři, prognózy, které jsem viděl před začátkem skupiny, nám dávaly dvouprocentní šanci na to jít dál. Tento postup je pro každého, kdo o nás pochyboval,“ dodal další český reprezentant Blake Schilb.

.@ceskybasketbal 🇨🇿 is headed to the Second Round of the #FIBAWC! 🙌 Defeat @TBF 🇹🇷 behind @ondrej balvin's 17 PTS / 11 REB double-double performance! #CzechRepublicGotGame #TURCZE https://t.co/HZOyiegeDH

12:37 – 05. 09. 2019

30 133

Anna Doškářová, jbk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme