Organizátoři SP vodních slalomářů dostali o milion nižší dotaci. Výpadek pokryjí sponzoři

Problémy s dotacemi postihly i začínající Světový pohár vodních slalomářů v Praze. Místo zažádaných dvou milionů korun dostali organizátoři od ministerstva školství jen jeden milion, a z rozpočtu jim tak vypadla skoro pětina plánovaných příjmů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní slalomář Jiří Prskavec

Vodní slalomář Jiří Prskavec | Zdroj: Reuters, ČTK

„Pro nás je to dost podstatný zásah. Nešťastné je hlavně to, že jsme se to dozvěděli deset dní před zahájením akce, to je strašné," říká předseda organizačního výboru Světového poháru Jiří Rohan.

Zprávy, kolik peněz od ministerstva školství na vrcholnou akci vodních slalomářů dostane, se dlouho nemohl dočkat, a tak počítal, že tak jako v minulých letech to bude celá nebo skoro celá zažádaná částka.

Velké sportovní svazy bojují proti novým dotačním podmínkám. Sáňkaři či karatisté je respektují

Číst článek

Ministerstvo ústy Adély Klimešové z oddělení vnějších vztahů a komunikace odmítá jakoukoliv vinu, protože od něj pořadatelé žádný příslib nedostali. „Žádná dotace přislíbená nebyla, tento pojem v legislativě ani neexistuje. Pokud by někdo dotaci přislíbil, porušil by zákon o rozpočtových pravidlech."

Celkově prý „finanční požadavky na dotace převyšovaly více než dvojnásobně možnosti státního rozpočtu. Udělená dotace je v rámci možností rozpočtu MŠMT dle našeho názoru dostatečná," dodalo ministerstvo.

Rozpočet Světového poháru vodních slalomářů činí pět milionů a tři sta tisíc korun, po přidělení nižší než očekávané dotace ho takhle na poslední chvíli organizátoři moc ořezat nedokázali.

„To nebylo možné i z toho důvodu, že v minulém víkendu jsme pořádali mistrovství České republiky a spoustu věcí, které jsou nejdražší, konstrukce, stany, pódia, jsme měli nainstalované. Něco ušetřit dá, ale není to v řádech, které bychom potřebovali," vysvětluje Jiří Rohan.

"Nebudeme nikomu dlužit"

Finanční problémy ale Světovému poháru vodních slalomářů nehrozí díky tomu, že se od sponzorů akce podařilo získat víc peněz, než s kolika organizátoři počítali.

„Určitě nebudeme končit v mínusu nebo někomu dlužit, to určitě ne," uklidňuje Jiří Rohan.

Světový pohár ve vodním slalomu začne v pražské Troji naplno pátečními kvalifikacemi, finálové závody jsou na programu v sobotu a neděli.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme