Ota Zaremba slaví 60. narozeniny. Zlatou medaili půjčil kamarádovi a čeká na operaci

Je to příběh jednoho velkého vzestupu a pak skoro samých pádů. Na olympijských hrách v Moskvě získal vzpěrač Ota Zaremba zlato, jeho sport mu ale podlomil zdraví, asi i vinou dopování, ke kterému se přiznal. Později ztratil několik blízkých a málem se z něj stal bezdomovec. Dnes Ota Zaremba slaví 60. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Horní Suchá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ota Zaremba

Ota Zaremba | Foto: Fotobanka Profimedia

„V Moskvě jsem porazil Sověta, to byl můj obrovský sen," vzpomíná pro Radiožurnál Ota Zaremba na olympijské hry v roce 1980, tehdy za sebou nechal domácího vzpěrače Igora Nikitina a výkonem 395 kilogramů vytvořil československý rekord ve dvojboji.

Zlatou medaili z Moskvy doma už dávno nemá, propůjčil ji kamarádovi do sportovního obchodu, kde je vystavená. Maximálně si ji vyzvedne, když objíždí nějaké besedy. „Má to být ve skříni, nebo to mají vidět lidi? Tak ať to tam ten kluk má a vystavuje to."

Kromě Zaremby získala zlato z Moskvy ještě československá fotbalová reprezentace. A pro Zarembu byly fotbalové zápasy v Lužnikách druhým největším zážitkem z olympiády. Byl na semifinále i finále a sledoval, jak reprezentace porazila ve finále před sto tisíci diváky východoněmecký tým.

Právě dnes má olympijský vítěz ve vzpírání 60. narozeniny. Oslaví je v Horní Suché, kde dlouho bydlel a kde založil vzpěračskou školu. Tam už je ale vzhledem ke zdravotnímu stavu jen čestným předsedou.

„Mám pozvané své kamarády sportovce, takže to oslavíme společně. V akademii jsou nejlepší trenéři, které v republice máme. Je tam Emil Břoska, který mě dovedl k olympijskému zlatu, i další olympionici Pavel Khek a Luboš Šršeň," říká oslavenec.

Před několika lety vystoupil Zaremba s přiznáním o používání nedovolených prostředků. Uvedl, že kdo chtěl reprezentovat a jet na olympiádu, musel brát steroidy. Kauza však vyzněla do ztracena.

"Podpůrné prostředky jsou pořád stejné"

„Byl to můj osobní názor, mluvil jsem na sebe, jak to bylo, ale zametlo se to pod koberec. I dnes je mi jasné, že to nejde jen z normální stravy, z masa a zeleniny. Podpůrné prostředky jsou pořád stejné, jako byly za nás," netají se svým názorem na dnešní vzpírání.

Během kariéry utrpěl slavný vzpěrač spoustu zranění a na jeho zdravotním stavu je to znát. Zanedlouho jej čeká operace. „Nejhorší je pravé koleno, ta operace je absolutní totálka, výměna celého kolena."

Kvůli zraněním Zaremba také předčasně v roce 1987 ukončil kariéru. Původně chtěl končit až o rok později v Soulu, ale koleno bylo proti. „I tak moje kariéra vrcholového sportovce trvala 15 roků. Myslím, že to je celkem dost," usmívá se.

I když už to je téměř 37 let od zlatého olympijského úspěchu, tak jméno Ota Zaremba stále nezapadlo do zapomnění. „Fandové a sběratelé autogramů se ozývají pořád. Když někam přijedu, mám u sebe tak 50 fotek a nestačí to, zájem je velký," dodává dnes 60letý Ota Zaremba.

David Procházka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme