Palauovou má v USK nahradit další Španělka. Je to výzva, říká Leticia Romerová

V posledních letech jsou basketbalistky pražského USK zvyklé, že hru režíruje Španělka. A ani po odchodu legendární rozehrávačky Lai Palauové se na tom nic měnit nebude. Vedení nejlepšího tuzemského ženského basketbalového klubu totiž jako její náhradu přivedlo další mistryni Evropy z Prahy - Leticii Romerovou.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová rozehrávačka USK Leticia Romerová

Nová rozehrávačka USK Leticia Romerová | Zdroj: Fotobanka Profimedia

"Jsem nadšená z toho, že budu hrát v Česku a za tým, kde hrála Laia. Já ji vždy hodně sledovala, takže jsem viděla i některé zápasy USK a mám o týmu představu. Navíc je tu i Marta Xargayová, která mi pomůže se s týmem sžít," přeje si v rozhovoru pro Radiožurnál 22letá Leticia Romerová.

Učitelka proti žačce. Laia Palauová povede Španělky proti kamarádkám z USK

Číst článek

Poslední čtyři roky hrála v zámoří univerzitní NCAA. Letos si jí jako 16. hráčku draftu vybral do WNBA Connecticut a pak také vedení několikanásobných českých mistryň, aby se na rozehrávce i v kabině pokusila nahradit svoji slavnější krajanku, o 15 let starší Laiu Palauovou.

„Je to výzva. Nemám její zkušenosti a teď jsem dlouho nehrála v Evropě, takže asi bude chvilku trvat, než se do toho dostanu. Ale jsem připravená dát do toho všechno, abych se prosadila. Laia je pro jako mentor. Snažím se ji sledovat, protože ona toho ví o basketbalu hrozně moc. Snažím se od ní učit, a když se jednou aspoň přiblížím jejím kvalitám, tak to bude úžasné," říká skromně 178 centimetrů vysoká basketbalistka.

Ve své sbírce má už čtyři cenné kovy z vrcholných mezinárodních turnajů. Z olympiády v Riu si Španělka přivezla stříbro, premiérovou medaili ale získala už o dva roky dříve na světovém šampionátu, a to stříbrnou. Z mistrovství Evropy má doma bronz a naposledy byla u titulu v Praze.

Sice toho jako benjamínek moc neodehrála, ale i tak mohla mít obrovskou radost. Hned z několika důvodů. "Byla jsem moc ráda, že se šampionát koná právě tady v Praze a že budu moct město trochu poznat už před svým příchodem. No a ještě k tomu jsme vyhrály."

Atmosféra jako na Kanárských ostrovech

"Při dnu volna jsme stihly i vyrazit do centra. Podívat se na orloj a trochu nasát atmosféru. Líbilo se mi, že lidé tady jsou celkem klidní, tolik nespěchají. Je to podobné jako na Kanárských ostrovech, odkud pocházím,“ říká o svých prvních dojmech.

I to by mohlo rodačce z Las Palmas pomoci naplno rozvinout v dresu Vysokoškolaček svůj talent. Po odchodu z Gran Canarie v 18 letech hájila Romerová rok barvy státní univerzity v Kansasu a další tři pak strávila na škole na Floridě.

"Zámořská NCAA je mnohem fyzičtější a rychlejší soutěž, než jsou ty v Evropě. Také mi to pomohlo se osamostatnit, zvyknout si žít v jiné zemi daleko od rodiny, a přesto být lídrem týmu," dodává rozehrávačka Leticia Romerová, nová španělská posila basketbalistek ZVVZ USK Praha.

Jakub Kanta, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme