Pár metrů od srážky. Závod plachetnic ze Sydney do Hobartu málem začal kolizí favoritů

Populární závod plachetnic mezi Sydney a Hobartem je dramatický hned od startu. Okamžitě po vyplutí z přístavu v Sydney málem došlo ke kontaktu favorizovaných lodí Wild Oats a LDV Comanche. Majitel LDV Comanche už podal protest a situace se bude řešit po doplutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sydney Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jen chvíli po startu tradičních závodu plachetnic mezi australským Sydney a Hobartem v Tasmánii došlo k napínavé situaci. Favorizovaná posádka Wild Oats XI po pomalém startu zrychlila a téměř se dostala do kontaktu se svými největšími konkurenty z plachetnice LDV Comanche.

Nový Zéland žije cyklistikou. 'Na kole potkáš i stočlennou skupinu,' líčí Čech žijící v Aucklandu

Číst článek

Případná kolize by zřejmě pro obě velká plavidla znamenala konec v závodě i škody za miliony dolarů. Ke srážce jen o pár metrů nedošlo a obě posádky si tak vyměnily jen výhružná gesta a pár nelichotivých výrazů.

Viníkem incidentu byl podle všeho kapitán Wild Oats Mark Richards, který v 73. ročníku útočí na rekordní 9. vítězství. Teď mu ale hrozí penalizace. Na LDV Comanche okamžitě zvedli červené vlajky a její majitel Jim Cooney potvrdil, že podá protest. Wild Oats tak zřejmě hrozí časová penalizace.

Wild Oats XI se mohla vyšetřování a penalizaci vyhnout, kdy provedla obrátku o 720 stupňů. Takový manévr ale posádka neprovedla. „Nemyslíme si, že jsme porušili pravidla," vyjádřil se kormidelník Ian Burns.

Z přístavu v Sydney se dnes na cestu dlouhou zhruba 630 námořních mil (1170 km) vydalo 102 lodí. Vzhledem k příznivým povětrnostním podmínkám je v ohrožení rekordní čas 1 den, 13 hodin, 31 minut a 20 sekund, který loni vytvořila vítězná loď Perpetual Loyal. Ta se letos účastní závodu pod jménem InfoTrack.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme