Individuální sport, který pandemie téměř nepostihla. Český pohár paraglidingu může pokračovat

Český pohár paraglidingu pokračuje i během pandemie koronaviru. Soutěž sice také měla několikatýdenní vynucenou pauzu, teď už ale piloti létají téměř každý den. Výhodou je, že paragliding je ryze individuální sport.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragliding (Ilustrační foto)

Ve špičce může proběhnout přes 300 paraglidingových letů denně. Ilustrační foto | Zdroj: Pixabay CC0 Creative Commons

„Dostali jsme povolení z ministerstva dopravy, na základě kterého jsou volné lety povolené. My tedy můžeme létat v rámci sportovního létání. A proto jsme umožnili provoz základní soutěže Českého poháru paragliding,“ říká pro Radiožurnál místopředseda Svazu paraglidingu Kamil Konečný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koronavirus omezil paragliding jen lehce. Více v příspěvku Lukáše Kalety

Jak taková soutěž v paraglidingu vypadá? „V těch špičkových dnech, tedy o víkendech, bylo přihlášeno přes 300 letů denně, a když jsou slušné letové dny, tak je jich kolem 150,“ popisuje Konečný.

Piloti musejí stejně jako ostatní sportovci dodržovat hygienická a bezpečnostní opatření. Měli by se například vyhnout frekventovaným startovištím, kde je více lidí. Zároveň musejí dodržovat odstup od ostatních.

Paragliding

Paragliding je letecký sport podléhající zákonům o civilním letectví. K plachtění vzduchem se používá paraglidingové křídlo - padákový kluzák, který spadá do kategorie sportovních létajících zařízení pod správou LAA ČR. Startuje se z kopce rozběhem, nebo z roviny pomocí vlečného zařízení. Pilot může plachtit díky využití stoupavých vzdušných proudů. Stoupavé proudy mohou být „mechanické“, když se proud vzduchu zdvihá o terénní překážku (svahování), nebo termické, když vzduch ohřátý od zemského povrchu stoupá vzhůru (termika).

I přes veškerá opatření je o Český pohár paraglidingu velký zájem. Piloti budou soutěžit až do podzimu. „V listopadu máme valnou hromadu svazu a v rámci toho probíhá vyhlášení vítězů ligy a vítězů Českého poháru paraglidingu, čili to je pro nás asi největší akce roku. Každý pilot může přihlásit pět letů, z toho myslím že dva musí být v České republice,“ popisuje Konečný.

Složitější situace však nastala u jednorázových paraglidingových závodů, při kterých se na jednom místě shromažďují větší počty pilotů. Takové soutěže se nemohou konat, dokud vláda nepovolí hromadné sportovní akce.

„Některé soutěže již byly zrušeny. V Beskydech jsme měli mít na začátku května ligovou soutěž v přesnosti přistání, ale ta bude zrušena, protože už není kam ji přemístit. Všechny soutěže si v podstatě hrneme a začátek června, a tak už nemáme termíny,“ uzavírá místopředseda Svazu paraglidingu Kamil Konečný, který je rád, že mohou piloti soutěžit alespoň v českém poháru.

Lukáš Kaleta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme