‚O hokej jsem se nikdy nezajímal.‘ Válečný veterán Roman se parahokeji dostal až po zranění v Iráku

Parahokejisté Spojených států ovládli světový šampionát v Ostravě. Ve finále zdolali v prodloužení Kanadu 3:2. V jejich sestavě, stejně jako v případě dalších celků, se objevili hráči a nejrůznějším typem postižení. Třeba útočník Rico Roman jako jeden ze sedmi válečných veteránů.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američan Rico Roman v souboji se Zdeňkem Klímou na paralympiádě v Pchjongčchangu v roce 2018

Američan Rico Roman v souboji se Zdeňkem Klímou na paralympiádě v Pchjongčchangu v roce 2018 | Foto: Thomas Lovelock | Zdroj: Reuters

„V roce 2007 jsem po výbuchu bomby utrpěl vážná zranění. Levou nohu bylo nutné amputovat v koleni,“ popsal zdravotní komplikace osmatřicetiletý americký parahokejista Rico Roman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Para hokejista Rico Roman, jeden z válečných veteránů v sestavě USA

Ze sedmi válečných veteránů na soupisce úřadujících mistrů světa, parahokejistů Spojených států, působili tři přímo v armádě, další čtyři u námořnictva. O sportu handicapovaných se Roman dozvěděl ještě na nemocničním lůžku.

„Hned po zranění jsem dostal nabídku hrát parahokej. Přímo v Iráku, v zotavovně mě oslovil koordinátor pro handicapované. Tam bylo několik zraněných. Letecky nás přepravili do San Antonia, kde vznikal nový tým hlavně z válečných veteránů. Od roku 2010 se mužstvo připravovalo na olympiádu v Soči,“ přiblížil Rico Roman, jak se k parahokeji dostal.

K hokeji, ještě před svým úrazem, ale žádný vztah neměl. O přirozené volbě proto nemůže být řeč: „Ne, ne, nebyla to přirozená volba. Nikdy předtím jsem hokej nehrál a ani nesledoval. Proto jsem se snažil získávat zkušenosti, těžit z rad spoluhráčů a posouvat se na co nejvyšší úroveň. Snažil jsem se hodně času trávit na ledě.“

Čeští parahokejisté nestačili na USA a zahrají si o třetí místo s Jižní Koreou

Číst článek

S ohledem na místo, odkud pochází, člověka ani nepřekvapí, že hokej nebyl středem jeho zájmu. Mohl si vybírat z jiných sportovních odvětví.

„O hokej jsem se nikdy nezajímal. Jsem z Oregonu, kde jsou skvělé týmy basketbalu, amerického fotbalu nebo fotbalu. Ale hokej tady není příliš sledovaný a populární. Všechny tyto sporty jsem hrál, ale hokej nikdy,“ přiznal Rico Roman.

Možná právě on se zaslouží v rodném Oregonu o větší popularitu parahokeje. Vždyť se do města vrátí jako úřadující mistr světa.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme