Jsem připravený trénovat na Tokio, těší se Petráček na odloženou obhajobu paralympijského zlata

Arnošt Petráček vybojoval na paralympiádě v Riu 2016 zlato na padesátce znak. Letos chtěl rodák z Písku na úspěch navázat. Jenže na Tokio si musí stejně jako všichni ještě rok počkat. Do Japonska zato odletí o rok zkušenější a také starší.

Strakonice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před čtyřmi lety vybojoval Petráček zlato.

Arnošt Petráček. | Foto: Andrew Matthews | Zdroj: Reuters

„Hodím tam třetí kvalt a zařadím nulu,“ smiřuje se s blížícím se přestupem mezi třicátníky Arnošt Petráček. Muž, který má vrozenou vadu horních i dolních končetin a postrádá pažní kosti. Má dál chuť bojovat se soupeři a také s tréninkem. Třeba přímo ve strakonickém bazénu.

‚Z extrému do extrému.‘ Štybar byl kvůli koronaviru měsíce s rodinou, teď je stejně dlouho bez ní

Číst článek

„Musíme se k tomu všichni nějakým způsobem postavit. Ten rok musím vydržet v tempu, v jakém jsem teď, a myslím, že se to podaří a že to Tokio úspěšně dotáhneme a přivezeme nějakou medaili,“ říká Petráček pro projekt Radiožurnálu Olympijský rok.

„Jakákoliv medaile je úspěch, protože vzhledem k tomu, že nás slučují a dávají nám soupeře s vyšší kategorie s nižším hendikepem, tak jsou závody náročnější,“ dodává držitel zlaté medaile z Ria.

Bez tvrdé dřiny to nepůjde. Takový běžný tréninkový den musí začít pořádným rozcvičením ještě na suchu.

„Je důležité se vždycky před tréninkem rozhýbat, protože pak nejsou svaly tak tuhé a jsou krásně uvolněné a připravené na trénink,“ říká Petráček.

„Vzhledem k mému hendikepu a skladbě mého těla mám speciální cvičení, která mi pomáhají k tomu uvolňování, a vždycky někoho, kdo má tu odbornost a kdo mi s tím pomáhá,“ vysvětluje plavec.

Překonal dětskou obrnu a sní o Tokiu. Hendikepovaný plavec Strašík bojuje o paralympiádu

Číst článek


Jenže bazény, ten strakonický přímo v areálu koupaliště, lákají spíš k odpočinku a relaxu. Hendikepovaní plavci to ale tak nevnímají. A těm, kteří nemusí zvládat tvrdé tréninkové dávky, prý ani trochu nezávidí.

„Vždycky si najedeme i nějaký čas na odpočinek. Strakonice jsou v Jihočeském kraji a mám je strašně rád, jezdím jsem už dlouhá léta a už vím, kde co je. Vždycky se sem těším,“

Dřinu na suchu pak na tréninku střídá bazén za dohledu reprezentačního kouče Jana Nevrkly.

„Plavání s divokou kačenou, to jsou zcela nekoordinované pohyby všemi údy, které našim plavcům zbývají,“ popisuje Nevrkla jednu z mnoha částí plaveckého tréninku.

„Forma je dobrá, myslím, že jsem teď zase připravený trénovat na Tokio,“ dodává Arnošt Petráček rok před odloženými paralympijskými hrami v japonském Tokiu.

Pavel Petr, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme