‚Neoslavujeme medaile, nemůžeme spát.‘ Ukrajinské paralympioniky trápí v Pekingu strach o blízké

Měl to být vrchol kariéry pro většinu z nich, místo oslav paralympijských medailí ale ukrajinští sportovci v Pekingu kontrolují zprávy a bojí se o rodinu a přátele. „Vždycky když se vrátím do olympijské vesnice, jako první volám rodině,“ řekl Reuters biatlonista Taras Rad, který nezávodí s čistou hlavou. Pořád myslí na ruskou invazi na jeho rodné Ukrajině.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronzový medailista na paralympijských hrách v Pekingu Hryhorij Vovčinskij z Ukrajiny

Bronzový medailista na paralympijských hrách v Pekingu Hryhorij Vovčinskij z Ukrajiny | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Přitom je ukrajinská výprava na zimních paralympijských hrách v Pekingu úspěšná. V počtu zlatých medailí drží se šesti kusy třetí příčku za domácí Čínou a Kanadou.

‚Ne válce.‘ Podpory od ruských sportovců Ukrajině na sociálních sítích přibývá, boxer Povětkin je ale proti

Číst článek

Majitelka jednoho z devatenácti ukrajinských cenných kovů je i Oksana Shysková. Na stupních vítězů se ale neradovala. „Neoslavujeme naše medaile kvůli tomu všemu, co se děje. Chceme na Ukrajině mír,“ sdělila agentuře Reuters zrakově postižená biatlonistka.

„Bombardují civilisty, umírají lidé. Prostě nevíme, co dělat. Jsme vyděšení. Jsou tam malé děti,“ dodala Shysková.

Rusko sice jakékoliv cílení na civilisty odmítá, útoky ruské armády na domy, auta či nemocnice ale narůstají. A stejně tak počty obětí. 

„Nikdo z nás nemůže spát. Člověk je tak vyděšený, že se probudí uprostřed noci,“ popsal dvojmedailový biatlonista Taras Rad.

„Nemůžu tomu uvěřit. Musí to skončit. Hned," řekl agentuře AFP třesoucím se hlasem zlatý medailista z biatlonu Hryhorij Vovčinskij. S žádným Rusem či Bělorusem nezávodil, Mezinárodní paralympijský výbor jim v reakci na vojenský útok na Ukrajinu účast zakázal.

Uctění památky

Reprezentanti Ukrajiny navíc ve čtvrtek uctili památku padlých krajanů. Třicítka z nich se shromáždila v olympijské vesnici a se zaťatými pěstmi a minutou ticha stáli před transparentem s nápisem „mír pro všechny“.

Ukrajinští paralympionici uctívají památku krajanů padlých po invazi Ruska | Zdroj: Reuters/10 Downing Street/Handout

„Tahle minuta je o tisícovkách lidí, včetně žen a dětí i tělesně postižených, na Ukrajině. Jestli je lidstvo civilizované, tak takhle válka musí skončit. Lidé, ženy a děti si zaslouží žít, ne umírat,“ vysvětlil pro AFP šéf ukrajinské výpravy Valerij Suškevič.

Podpora mířila i směrem k Anastasiji Laletinové, jež se vzdala dvou závodů. Jejího otce, který jako voják bránil svou vlast, totiž dopadli ruští vojáci. Další podrobnosti nejsou známé. 

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme