Extrémní podmínky pekelného Roubaix: Van Aert přes bahno neviděl, Sagan skončil na zemi

Nikdy to není obyčejný závod, 118. ročník slavné klasiky Paříž–Roubaix se ale zcela jistě zapíše do dějin. „Peklo severu“ letos dostálo své přezdívce a přichystalo pro cyklisty extrémní podmínky. Tradiční kostky, letos ale i proudy bahna a vody nakonec nejvíc svědčily Sonnymu Colbrellimu, který na cílovém velodromu přespurtoval i Mathieu van der Poela. V hektickém závodě se ale drama neodehrávalo pouze na špici roztahaného balíku jezdců.

Tento článek je více než rok starý.

Roubaix Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Déšť, bahno, kaluže. A do toho tradiční kostky na třiceti úsecích zvaných ve Francii „pavé“. Vytrvalé přívaly vody a specifický terén nejslavnější cyklistické klasiky udělaly z 258 kilometrů dlouhé trasy hotové kluziště.

Zablácené ‚Peklo severu‘ ovládl Colbrelli, favorizovaný Van der Poel finišoval v Roubaix třetí

Číst článek

„Tenhle ročník se zapíše do historie, nikdy se na něj nezapomene. V závěru jsem byl úplně mrtvý, ale po tak náročném závodě doufáte, že soupeři jsou na tom ještě hůř. Nakonec se ukázalo, že jsem to já, kdo je úplně vyřízený,“ citoval server Cyclingnews.com Mathieu van der Poela, společně s Woutem Van Aertem největšího favorita závodu.

Kvůli pandemii se na další „Peklo severu“ čekalo dva a půl roku. Závod byl z jara přesunutý na podzim, a netradiční termín svědčil nováčkům. Van der Poel, stříbrný Florian Vermeersch i vítězný Sonny Colbrelli jeli slavný závod poprvé.

„Pořád tomu nemůžu uvěřit. Jízda na kostkách a bahně byla opravdu náročná, několikrát jsem se těsně vyhnul pádu. Ale udržel jsem koncentraci až do konce,“ zářil v cíli dojatý a totálně vyčerpaný Colbrelli.

Jednatřicetiletý Ital odjel v nevyzpytatelných podmínkách dokonalý závod. Vyhnul se pádům i defektům a dokázal reagovat i na nástupy Van der Poela, včetně toho na nebezpečném úseku v Arenbergském lese. Trio jezdců nakonec dostihlo i chybujícího Gianniho Moscona, který držel 25 kilometrů před cílem ještě více než minutový náskok.

„Od Arenbergu jsem měl jedinou taktiku - následovat Van der Poela, co nejvíc se vyhýbat bahnu a držet se ze všech sil na kole,“ prozradil Colbrelli, který potvrdil ve finiši pověst vynikajícího spurtera. „Po 258 kilometrech ale může být i kdejaký vrchař nejrychlejší ve spurtu,“ podotkl.

Pády a technické problémy

Na start v Paříži se postavilo 175 cyklistů, do cíle jich dorazilo jen 92. Někoho zastavily těžké pády, jiného zase technické problémy. Bláto v obličeji a v očích trápilo hvězdného Van Aerta, jenž nakonec dojel na sedmé příčce.

„Oči mě bolí opravdu dost, ale s brýlemi riskujete, že neuvidíte vůbec nic. Proto jsem si je i sundal, ale po chvíli jsem pořádně neviděl ani bez nich. A když jednou sundáte v takových podmínkách brýle, už není cesta zpět,“ řekl v cíli zablácený Belgičan televizi Sporza.

Na velodrom v Roubaix nakonec dorazil i vítěz z roku 2018 Slovák Peter Sagan, přestože se nevyhnul těžkému pádu.

Úplně jiné problémy musel řešit americký mladík Matteo Jorgenson. Nejen že mu ihned po startu „odešlo“ týmové rádio, ale kombinace množství energetických gelů, bahna a nerovného povrchu mu způsobila žaludeční problémy, kvůli kterým musel hned dvakrát zastavit v keřích podél tratě. Z nadějí na únik tak nebylo nic, přesto Jorgenson závod dokončil.

Na kostkách měly problémy i doprovodné vozy a motorky, které rovněž několikrát skončily na zemi nebo ve škarpě. Závodníci tak museli mít na pomoc techniků i trochu štěstí. Francouz Christophe Laporte se dlouho nemohl dovolat svého týmu, a tak musel originálně nahrazovat nefunkční brzdy (viz video). 

Na 26. místě dokončil extrémní trasu i jediný český zástupce Zdeněk Štybar, jenž byl v Roubaix v minulosti dvakrát druhý. Další pokus dosáhnout na vysněný triumf by měl dostat znovu v tradičním jarním termínu, 119. ročník slavné klasiky je zatím naplánovaný na 17. dubna 2022.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme