Peloton Tour čekají tři mimořádná stoupání v dešti. Ta etapa bude hrozná, tuší Štybar

Už první pohled do mapy deváté etapy dává tušit, že dnes dostanou cyklisté pořádně zabrat. Trať se na ní totiž klikatí horskými serpentinami, a to, že pojedou do pořádných kopců, potvrzuje i její profil.

Dole/Francie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklisty na Tour de France čeká královská etapa

Cyklisty na Tour de France čeká královská etapa | Zdroj: Reuters

Kdyby měli cyklisté možnost si vybrat, nejspíš by si už dnes rádi vybrali dne volna a zítra v něm pokračovali. Těch skoro 182 kilometrů totiž bude stát za to. Čeká na ně celkem 7 vrchařských prémií, z toho tři tzv. mimo všechny kategorie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Peloton TdF dnes čeká královská etapa se třemi stoupáními mimořádné kategorie

Ta poslední má roztomilý název: Mont du Chat – Kočičí horu. „Jestli mám rád kočky? Proč?" odpověděl na otázku otázkou udivený Zdeněk Štybar. „Ani o posledním kopci nechci přemýšlet. Trochu se bojím startu a poslední kopec už se nějak vyhoupe. Spíš se bojím těch předtím."

Ještě před Mont du Chat totiž peloton čeká stoupání hned od startu a také dvě prémie nejvyšší kategorie Col de Biche i známější Colombiere. „Mont du Chat jsme si projížděli před Dauphiné, i jsme ho tam jeli, ale bude tam nebo čtyři nebo pět kopců ještě předtím," upozorňuje Roman Kreuziger.

Strašně prudký kopec, velmi těžký sjezd

Proč se tedy tolik mluví o Mont du Chat? Protože se v itineráři Tour objevuje historicky podruhé. A to po dlouhých 45letech. „Není ničím specifický, kromě toho, že je strašně prudký a uvádí, že má devět kilometrů, ale má asi čtrnáct," pousmál se kapitán týmu Orica.

„Pokud bude pršet, bude potřeba dávat velký pozor v tom sjezdu," zvážněl. Cíl etapy totiž nebude na kopci, ale pod ním v Chambéry. A klesání je to velmi rychlé. Ne opatrné, kdy jedna zatáčka střídá druhou, ale s i dva kiloemetry dlouhými rovinkami, kde se to dá pořádně rozjet.

A předpověď počasí je nepříjemná už od startu. „Máme hlášeno, že má pršet, uvidíme. Jestli bude pršet celý den, bude ta etapa hrozná," je jasné Zdeňku Štybarovi.

Před polednem se na start postaví i třetí z Čechů Ondřej Cink. Žlutý trikot bude hájit tým Sky v čele s Chrisem Froomem. Měnit by se mohl držitel puntíkovaného dresu pro nejlepšího vrchaře, ten zatím drží domácí vítěz včerejší etapy Lilian Calmejane.

Tomáš Kohout, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme