V zámoří si vydělal 100 milionů korun, teď bude hrát baseballista Peter Moylan za Draky Brno

Ještě loni hrál baseballista Peter Moylan před desítkami tisíc fanoušků nejlepší ligu světa, americkou MLB. Teď ho čekají duely spíš před desítkami, maximálně stovkami fanoušků. Čtyřicetiletý nadhazovač stráví sezonu, která začíná tento víkend, v týmu brněnských Draků. Hráč s podobnými zkušenostmi zatím v české extralize nikdy nenastupoval, v MLB odehrál 499 zápasů.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský nadhazovač Peter Moylan na archivním snímku z roku 2006

Australský nadhazovač Peter Moylan na archivním snímku z roku 2006 | Zdroj: Reuters

„Takhle dlouhá kariéra v Major League a taková významná role v týmu, to si myslím, že dokonce bude i evropský unikát. Nepátral jsem po tom, ale tohle je borec, který se ještě letos rozhodoval, že bude hrát Major League a rozhodl se pro nás,“ představuje pro Radiožurnál manažer baseballových Draků Brno Arnošt Nesňal nadhazovače Petera Moylana.

Ten vysvětluje, proč se rozhodl ve čtyřiceti letech už nepokračovat na nejvyšší úrovni a přesunout se do Evropy.

Podívá se Červenka jako první Čech do baseballové MLB? ‚Letos má velikou šanci,‘ myslí si jeho spoluhráč

Číst článek

„Zažil jsem dobrou kariéru, nečekaně dobrou. Byl čas se posunout, Draci mi to nabídli. Dlouho jsem neměl takovou radost ze hry, jakou cítím teď,“ těší se Moylan na to, že se dostane do hry častěji než v posledních sezonách MLB, kdy nenastupoval v klíčových fázích zápasů. A přidává další důvod, proč se rozhodl pro angažmá v Evropě.

„Nikdy jsem v této části světa nebyl ani na letišti. Takže toho chci vidět co nejvíc. A k tomu vyhrávat na hřišti.“

Že chce Evropu Moylan nejen vidět, ale i ochutnat, dokazovalo třeba to, jak nadšeně ukazoval před rozhovorem na mobilu fotky vepřového kolene, které večeřel den předtím. Australský rodák dlouhodobě usazený v Americe je svým způsobem průkopník.

„Většina hráčů o Evropě vůbec nepřemýšlí. Dohrají v MLB a jdou do Japonska, nebo zůstanou v nižší americké soutěži. Chci ukázat, že i toto je možnost. Evropský baseball se zlepšuje a myslím, že mu pomůže, když sem budou chodit hráči s takovými zkušenostmi, jako mám já. Chci se o ně podělit,“ říká Moylan.

Amatérská česká extraliga

Za to, že bude Moylan předávat zkušenosti zrovna v Brně, může i staré přátelství. Za Draky totiž hraje jeho kamarád z Austrálie John Hussey, který zároveň pomáhá klubovému vedení se získáváním hráčů. Původně hledal nadhazovače z nižších zámořských soutěží.

Baseballisté chtějí bojovat na olympiádě. ‚Šance je opravu neopakovatelná,‘ říká předseda asociace

Číst článek

„Psali jsme si a zmínil, že chce jít do Evropy. Samozřejmě jsem se hned zeptal, jestli už někde něco podepsal. Máme pár společných známých, kteří v Česku hráli, cítil jsem možnost ho sem dovést. Nakonec to bylo docela rychlé.“

Baseballový stadion v Atlantě, kde Moylan strávil největší část kariéry, má kapacitu pro 42 tisíc lidí. Ten v brněnském Komárově pro 600.

„Miluju baseball, čistotu té hry. Je docela jedno, na jaké úrovni hrajete, vždy je to stejné. Jasně lidí tu bude méně, ale stále cítíte ten adrenalin, tu touhu vyhrát. A co se týká zázemí, tak v MLB jsou všude cítit peníze. Strašně moc peněz. Ale mně stačí šatna a sprcha,“ usmívá se baseballista, který si v Americe vydělal v přepočtu přes sto milionů korun.

Teď nastupuje Peter Moylan v jednom týmu třeba s hasičem, česká extraliga je totiž amatérská.

David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme