Phoenix vyhrál i druhé finále Západní konference NBA. Vítězný koš dal Ayton 0,7 sekundy před koncem

Basketbalisté Phoenixu pojedou do Kalifornie na třetí a čtvrté semifinále NBA proti Los Angeles Clippers za stavu 2:0 na zápasy. Vítězství 104:103 zajistil druhému týmu Západní konference košem 0,7 sekundy před koncem Deandre Ayton, autor 24 bodů a 14 doskoků. Nejlepším střelcem Suns byl s 29 body Cameron Payne. Clippers táhl s 26 body Paul George, ale osm vteřin před koncem minul dva trestné hody.

Phoenix Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deandre Ayton dává vítězný koš Phoenixu 0,7 sekundy před koncem zápasu s Clippers

Deandre Ayton dává vítězný koš Phoenixu 0,7 sekundy před koncem zápasu s Clippers | Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Hosté přitom měli závěr ve svých rukou. Devět sekund před koncem ztratil hvězdný Devin Booker po kontaktu s Patrickem Beverleym míč, o sekundu později byl navíc George faulován a za stavu 103:102 šel střílet šestky. Neuspěl však ani jednou, což se Clippers stalo osudným.

Po dvou Georgeho minelách (celkem trefil jen pět trestných hodů z deseti) se ke střele z pravého rohu trojky dostal Mikal Bridges, ale neproměnil. Po oddechovém času Jae Crowder přihrál na smeč Aytonovi, na což už hosté nestihli zareagovat.

„Věděli jsme, že (v tu chvíli) je utkání rozhodnuté, ale pořád jsme chtěli zůstat v pozoru,“ řekl Booker, jenž si během zápasu poranil nos. „Není zlomený, jen naražený. Ale po výhře se cítím mnohem lépe,“ dodal.

Souboj, jehož závěrečná minuta a půl trvala 33 minut reálného času a za tu dobu bylo k vidění pět akcí, které sudí přezkoumávali u videa, sledovalo více než 16 a půl tisíc fanoušků. Suns uspěli navzdory tomu, že trefili pouze šest z 26 střel za tři body, ve vymezeném území ovšem přehráli soupeře 60:30.

Payneovi, pro něhož je 29 bodů novým osobním maximem v NBA, sekundoval kromě Aytona Booker s 20 body, byť proměnil jen pět z 16 pokusů. Při další absenci veterána Chrise Paula kvůli koronavirovým opatřením dali po 11 bodech také Cameron Johnson a Dario Šarić.

Clippers, jimž znovu chyběl zraněný Kawhi Leonard, se vedle George opírali o Reggieho Jacksona s 19 body a Ivicu Zubace se 14 body a 11 doskoky. Z lavičky přispěl 10 body Luke Kennard. Terance Mann, lídr postupového duelu proti Utahu s 39 body, zůstal na osmi bodech.

Finále Západní konference play-off NBA – 2. zápas:
Phoenix – LA Clippers 104:103, stav série 2:0.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme