'Ztracen na moři.' Plachetnice během závodu přišla o člena posádky, námořník zřejmě zemřel

Slavný závod jachet Volvo Ocean Race má zřejmě už svou druhou letošní oběť. John Fisher z Adelaide při plavbě z Nového Zélandu k Jižní Americe vypadl z paluby jachty Scallywag a pořadatelé předpokládají, že je po smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Auckland/Itajaí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plachetnice Scallywag

Plachetnice Scallywag | Foto: Konrad Frost | Zdroj: Volvo Ocean Race/ Red Bull Content Pool

„V pondělí okolo 13. hodiny tamního času jsme obdrželi informaci, že jeden z námořníků posádky Sun Hung Kai/Scallywag šel přes palubu. S velkým smutkem musíme informovat, že John Fisher byl zřejmě ztracen na moři,“ napsal v prohlášení šéf závodu Volvo Ocean Race Richard Brisius.

OBRAZEM: Obří jachty závodí ze Sydney do Hobartu, favorizovaná Wild Oats XI odstoupila

Číst článek

K události došlo během šesté etapy závodu jachet okolo světa z novozélandského Aucklandu do brazilského Itajaí v Jižním oceánu přibližně 1400 námořních mil (přibližně 2600 kilometrů) západně od Hornova mysu, nejjižnějšího cípu Jižní Ameriky.

„Kapitán Witt a posádka Scallywagu udělali v extrémních podmínkách Jižního oceánu všechno, aby Johna našli. Když se předpověď počasí zhoršila a padala noc, udělala posádka obtížné rozhodnutí zamířit k pobřeží,“ píše se v prohlášení týmu Sun Hung Kai.

Vedení závodu zároveň do míst, kde se námořník z Adelaide ocitl ve vlnách, vyslala záchrannou misi, nejbližší loď ale byla vzdálená den cesty.

47letý John Fisher byl podle týmu zkušeným námořníkem, závodu Volvo Ocean Race se ale zúčastnil poprvé. „Jsme zničeni a cítíme s Johnovou rodinou, přáteli i posádkou. Když námořníci ztratí člena posádky při závodě, je to tragédie, o které se jen těžko mluví,“ napsal Brisius.

Naposledy zemřel námořník při Volvo Ocean Race v roce 2006, kdy vlna smetla z paluby ABN Amro Two Nizozemce Hanse Horrevoetse. Během letošního ročníku nedaleko Hongkongu srazila jedna z jachet s rybářským člunem s deseti lidmi na palubě, jeden z nich incident nepřežil.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme