‚Když se jednou nahoru podíváte, tak se tam prostě chcete vracet.‘ Česko hostí šampionát v plachtění

Nebe nad letištěm Hosín si pro první polovinu srpna zamluvili piloti bezmotorových letadel. Na jihu Čech se koná už 35. mistrovství světa v plachtění. Na světový šampionát dorazili reprezentanti ze sedmadvaceti zemí světa.

Hosín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větroň (ilustrační foto).

Větroň (ilustrační foto). | Foto: Aeroklub Brno-Medlánky

Přesný limit, jako třeba pro řízení automobilu, nehledejte. Proč? Protože podle Tomáše Rendly pro létání s instruktorem neexistuje.

„Je pravda, že dnes není stanovený limit pro začátek, takže když je někdo třeba ve třinácti letech dostatečně velký a mentálně vyspělý, tak může začít s instruktorem. Od čtrnácti let může létat sám, od šestnácti let může mít pilotní průkaz. Pak si tam musíte odsedět stovky hodin, než se dostanete na světovou úroveň,“ vysvětluje Tomáš Rendla.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Když se jednou nahoru podíváte, tak se tam prostě chcete vracet.‘ Česko hostí šampionát v plachtění

To už se ředitel mistrovství světa v bezmotorovém létání dostává v myšlenkách přímo mezi nejlepší piloty planety. Na hosínském letišti se sešli reprezentanti sedmadvaceti zemí. Slovák Martin Furieš patří mezi služebně nejmladší. Před deseti roky začal závodit a dobře ví, že tento koníček mu zůstane na hodně dlouho.

„Můžete létat celý život, máme tady i pány, jak se říká, v nejlepších letech,“ usmívá se Furieš.

Slovenského pilota jsme zastihli několik hodiny před startem. Pozorně obcházel letadlo, věnoval se sebemenším detailům. Když si ověřil, že je vše v pořádku, mohl vyrazit na několikahodinovou a několikasetkilometrovou soutěžní trasu.

V Red Bull Air Race každá chybička rozhoduje o tom, jak doletíte, vysvětluje pilot Martin Šonka

Číst článek

Bezmotorové létání a to i na vrcholné sportovní úrovni, musí být pro piloty koníčkem. Ředitel mistrovství světa Tomáš Rendla potvrzuje, že i ti nejlepší jsou čistí nadšenci.

„Tento závod je pro každého účastníka osmdesát až sto tisíc korun. U výcviku, když je člověk šikovný, je třeba počítat třeba se čtyřiceti tisíci korun. V sezoně pak záleží, kolik člověk létá, ale můžou to být desítky tisíc korun,“ říká Rendla.

A ten, kdo jednou do kokpitu sám usedne, na okamžiky prožité ve vzduchu prý už nikdy nezapomene.

„Když se jednou nahoru podíváte, tak se tam prostě chcete vracet. A když se ráno vzbudíte do krásného dne s modrou oblohou, tak přemýšlíte o tom jak zrušit své pracovní nebo rodinné povinnosti a mít možnost jít na letiště,“ dokumentuje i svůj osobní vztah k létání ředitel 35. mistrovství světa v bezmotorovém plachtění Tomáš Rendla.

Kamil Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme