Osm milionů korun za zápas. Nejlepší platy mají hráči kriketu v Indii

Ani fotbalisté Realu Madrid, ani basketbalisté LA Lakers. Nejvíce si za jediný zápas v týmových soutěžích vydělají sportovci, které živí kriket. Platy napříč soutěžemi zveřejnil portál Sporting Intelligence.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Deccan Chargers jsou v Indii nejen slavní, ale i skvěle placení

Hráči Deccan Chargers jsou v Indii nejen slavní, ale i skvěle placení | Foto: Mike Hutchings | Zdroj: Reuters

Fotbal i basketbal jsou celosvětově populární sporty, zatímco kriket sledují fanoušci především v Indii, Oceánii či v Anglii.

Portál Sporting Intelligence ale zkoumal platy na jeden zápas. A v kriketové soutěži IPL v Indii sledují zápasy miliony diváku, vždyť jde druhou nejlidnatější zemí světa.

Za jak dlouho si vyděláte tolik, co Jágr nebo Čech? Porovnejte svůj příjem s hvězdami

Číst článek

Kluby tudíž mají obrovské rozpočty, ze kterých pokrývají navíc jen 14 utkání za sezonu. Naopak fotbalové a basketbalové soutěže mají zápasů několikanásobně více. Hráči kriketu si tak v průměru přijdou na 275 tisíc liber za utkání (v přepočtu 8,25 milionu korun).

Pro srovnání: ve fotbalové anglické Premier League se výplata pohybuje okolo 78 tisíc liber, tedy takřka 2,5 milionu korun za zápas. 

V průměru čeká na sportovce nejlepší plat v zámořské basketbalové NBA. Za sezonu dostanou hráči necelých šest milionů liber, tedy v přepočtu 180 milionů korun. Na druhém místě je kriketová IPL, třetí basebalová americká MLB, až poté následuje fotbalová Premier League.

„Basketbal má tu velkou výhodu, že hráčů je v týmu poměrně málo a manažeři si mohou dovolit dát hvězdám astronomické platy a ostatní jsou sparingpartneři. Ale dohromady tvoří tým, kde je dohromady třeba 12 hráčů, kdežto ve fotbale nebo v hokeji je hráčů víc,“ vysvětluje Michal Mareš, marketingový expert magazínu Forbes.

Kdybychom ale soutěže zaměnili za kluby, na prvních dvou místech jsou celosvětově fotbalová Barcelona a její španělský rival Real Madrid. Zde si hráč A týmu vydělá průměrně okolo 300 milionů korun ročně.

Z českých soutěží je na tom nejlépe fotbalová Fortuna liga. Průměrný roční plat 1,85 milionu korun ji v žebříčku řadí mezi Norsko a Kypr.

Ve světe je běžné, že platy hráčů výrazně navyšují sponzorské smlouvy, například basketbalová hvězda Lebron James dostane přes 700 milionů korun od klubu a téměř 1,25 miliardy vydělá na reklamě. U české sportovní špičky podobný trend chybí.

„U českých sportovců je to tak, že příjem z hraní je výrazně větší. Jedinou výjimkou byl Jaromír Jágr, který už ale v letošním žebříčku nefiguruje,“ doplnil Michal Mareš, který také dodal, že v českému žebříčku se daří nejlépe hokejistům, na pomyslném prvním místě je ale fotbalový brankář Petr Čech.

Marek Augustin, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme