Plavci Micka a Franta se blýskli v Plzni českými rekordy

Plavec Jan Micka na Českém poháru v Plzni výrazně vylepšil vlastní národní rekordy na tratích 800 a 1500 metrů volný způsob v krátkém bazénu. Tomáš Franta zaplaval rekord na 200 metrů znak.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Micka v plaveckém bazénu

Jan Micka v plaveckém bazénu | Foto: ČSPS - Martin Sidorjak

Micka vytěžil výborné časy ze soubojů s příslušníkem světové špičky na dlouhých tratích Norem Henrikem Christiansenem. Na osmistovce ho porazil výkonem 7:33,23, kterým překonal své dosavadní maximum o téměř tři sekundy. Po závodě neskrýval překvapení.

‚Záběr je hezký, ale slabě dokopáváš.‘ Simoně Kubové pod vodou pomáhá hledat chyby video

Číst článek

„Od Brna, kde jsem před měsícem zaplaval rekord na patnáctistovce, se mi v tréninku vůbec nedařilo. Plaval jsem pomalu a byl jsem z toho psychicky v háji. Nevěřil jsem, že bych mohl posunout rekord, natož o více než tři vteřiny, a ještě k tomu porazit mého největší rivala Henrika,“ řekl Micka v tiskové zprávě plaveckého svazu.

Třiadvacetiletý olympionik pak zazářil v závodě na 1500 metrů. Nedávný výkon z Brna vylepšil o bezmála deset sekund na 14:24,88 a zařadil se na druhé místo letošních světových tabulek za Ukrajince Mychaila Romančuka.

„Je to mazec. Nemám slov. Rekord o 10 vteřin... Neskutečný! Plavalo se mi krásně, lehce. Říkal jsem si, že to zkusím nakopnout stejně jako v Brně, ale zároveň šetřit síly do druhé poloviny. Vše se povedlo tak, jak mělo,“ uvedl Micka.

„Asi mi přeskočilo v hlavě. Trenérka mi už asi tři měsíce intenzivně říká, že to nemám v hlavě v pořádku. Dnes se dostavil výsledek toho, že nejsem normální,“ žertoval svěřenec Jaroslavy Passerové.

Tomáš Franta v závodě na 200 m znak překonal o 16 setin devět let starý rekord Květoslava Svobody. Nové maximum má hodnotu 1:52,51.

O jedinou setinu zaostala za vlastním českým rekordem na 50 metrů znak Simona Kubová (dříve Baumrtová).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme