Nadějný plavec Čejka zažil na mistrovství světa povedený debut, podle trenéra je výjimečný

Jan Čejka předloni získal titul juniorského mistra světa. Dvacetiletý plavec už se začíná rozkoukávat i v kategorii dospělých. Na premiérovém světovém šampionátu v krátkém bazénu si v Abú Zabí vedl zkušeně. Na dvoustovce znak skončil pátý a navíc v novém českém rekordu.

Abú Zabí (Saúdská Arábie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Čejka

Jan Čejka | Foto: Beáta Mašková

„Já si z těch závodů ani moc nepamatuji, prostě najedu na automatiku a jedu bez přemýšlení. Ale viděl jsem nějaké soupeře, což mě nakonec i celkem vyhecovalo, ještě jsem zabral a i díky tomu jsem dal takový dobrý čas,“ hodnotil pro Radiožurnál své páté místo na mistrovství světa Jan Čejka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy Jana Čejky a jeho trenéra Martina Kratochvíla po mistrovství světa v plavání

Na dvoustovce znak si osobní a zároveň národní rekord vylepšil o více než sekundu. Spokojený byl i Čejkův trenér Martin Kratochvíl, za skvělým výsledkem je podle něj velmi tvrdá práce.

„Honza letos opravdu zapracoval na krátkém bazénu a na věcech, které nám nevycházely, třeba obrátky a výjezdy. Opravdu se zlepšil a tohoto času si budeme vážit. Ty dva závody si nahrajeme do podvědomí a budeme z nich těžit do budoucna,“ říká Martin Kratochvíl.

Čejka dvakrát překonal na mistrovství světa český rekord na 50 metrů znak, v semifinále byl dvanáctý

Číst článek

Poslední českým mužem , který získal medaili z mistrovství světa v krátkém bazénu, je Květoslav Svoboda. Jenže to už je 19 let, tedy jen o rok méně, než je Janovi Čejkovi. Rodák z Pardubic si tak pomalu zvyká na plaveckou světovou smetánku.

„Je to pro mě něco nového, protože to bylo moje první finále a hned takhle skvělé umístění. Budu to muset nějak zpracovat a vyrovnat se s tím,“ tvrdí skromně Jan Čejka. A v čem je svěřenec Martina Kratochvíla výjimečný?

„Ten kluk je výjimečný snad vším! Je to osobnost, je z domova velice slušně vychován, jeho maminka je paní učitelka a taťka ho výborně vedl ke sportu. Já si ho vážím kvůli charakteru, myslím, že tu osobnost nedělají výsledky jen výsledky, ale i to chování. Honza se nezdá, ale je to citlivá duše. Máme rádi emoce, baví nás to spolu a motivuje,“ říká o pátém nejlepším znakaři na světě Kratochvíl.

Markéta Salaj Svozilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme