Coughlinová, Lochte, Hayden. Plavecké hvězdy se před olympiádou vrací k závodění

Majitelka 12 olympijských medailí Natalie Coughlinová se vrátila k závodům. A z bývalých úspěšných plavců není jediná. Sportovce totiž lákají další olympijské hry v Tokiu, a tak znovu trénují fyzičku a v bazénu pilují techniku.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká plavkyně Natalie Coughlinová

Americká plavkyně Natalie Coughlinová | Foto: Jeff Haynes | Zdroj: Reuters

Motivovat je může třeba i velmi zdařilý návrat Michaela Phelpse před minulými hrami v brazilském Riu. Návrat po sedmi letech v plaveckém důchodu ohlásil před pár týdny třeba někdejší mistr světa, šestatřicetiletý Kanaďan Brent Hayden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavecké hvězdy láká účast na olympiádě v Tokiu. Více v příspěvku Martina Charváta

„Pokud by se chtěl připravit na nějaké dlouhé tratě, tak to bude mít hodně, ale opravdu hodně těžké,“ uvedl pro Radiožurnál český plavecký olympionik Jan Micka.

Ale navzdory věku to jde. Vždyť česká reprezentantka Simona Kubová v posledních měsících závodí v Mezinárodní plavecké lize za stejný tým jako zmíněná sedmatřicetiletá Coughlinová a mají v podstatě srovnatelné časy.

Kraulař Micka skončil třetí v závodě na 400 metrů na Světovém poháru v Dauhá

Číst článek

„Trénink vypadá určitě jinak než za jejich mládí. Myslím si, že trénuji méně, ale efektivněji. Trénink je kratší, intenzivnější. Horší je to s regenerací, ale své tělo znají za dvacet let plavání dokonale a vědí, co si mohou dovolit,“ vysvětlila Kubová.

I proto se v 35 letech, navíc po skoro dvouletém zákazu činnosti, připravuje do Tokia Ryan Lochte. A množí se otázky, co na to nejúspěšnější olympionik všech dob Michael Phelps. Dotazů na návrat dostává v posledních měsících dost, ale on na ně vytrvale odpovídá, že v bazénu už závodit nebude. Přitom je Phelpsovi teprve 34 let.

„Já být Michaelem Phelpsem, tak bych to neriskoval. Jeho jméno je tak známé, že si nemůže dovolit neúspěch. Kdyby nezískal medaili třeba na motýlkové stovce nebo dvoustovce, tak by mu to mohlo zejména u americké veřejnosti ublížit,“ řekl Micka s tím, že právě na krátkých sprintech je obrovská konkurence a Phelps by mohl mít problém projít vedle nastupující hvězdy Caeleba Dressela už z americké kvalifikace.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme