Můj cíl je olympiáda, netají se plavec Luňák ambicemi. 15 let žil v Bruselu a teď reprezentuje Česko

České plavání má podle výsledků letošních juniorských šampionátů dobré vyhlídky. Jednou z nadějí je sedmnáctiletý plavec Sebastian Luňák, který před měsícem získal bronz v závodě seniorského Světového poháru. Teď má Luňák za sebou svůj premiérový start na evropském šampionátu mezi dospělými.

Tento článek je více než rok starý.

Glasgow Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Luňák

Sebastian Luňák | Zdroj: ČSPS/ Martin Vaňo

Do patnácti let žil v Bruselu, ale poté se s rodiči vrátil do Česka a do příjmení si znovu začal psát háček a čárku. Sebastian Luňák je plavec, který závodí za Česko na evropském šampionátu a někdy se může stát, že jeho jméno uvidíte napsané bez diakritiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavec Luňák se bál létání, pak mu pomohl mentální kouč Jelínek. Více si poslechněte v příspěvku

„Dříve jsem žil v zahraničí, v Belgii. Tam mi říkali Lunak, bez háčku, ale teď když jsem v Česku, tak používám Luňák,“ vysvětlil Radiožurnálu plavec pražského USK, který se v patnácti letech přestěhoval z Bruselu do Prahy, kde žije, studuje gymnázium a pod vedením Jaroslavy Passerové i trénuje.

„Mě tam nevyhovovala škola, protože mi nevycházeli vstříc. Paní trenérka Passerová řekla rodičům, že by to zařídila, abych plaval víc. Já tam plaval jen čtyřikrát týdně a to je málo. Teďka plavu dvakrát víc.“

Plavec Micka je na mistrovství Evropy ve finále na 1500 metrů. Franta na stovce zaplaval rekord

Číst článek

Osm tréninků týdně je obvyklá dávka Sebastiana Luňáka, který bydlí u prarodičů, protože zbytek rodiny zůstal v Belgii. A dostat se za ní zpátky do Bruselu, to pro něj v minulosti býval trochu problém, stejně jako cestovat po závodech po světě. Z létání totiž Luňák neměl dobrý pocit a do letadla nechtěl nastoupit.

„Byl jsem u pana Mariana Jelínka, promluvili jsme si a on mi odblokoval čakry. Od té doby to už jde,“ zmiňuje s úsměvem někdejšího trenéra Jaromíra Jágra. Jelínek mu s jeho problémem pomohl a teď  může snít třeba o letu na největší sportovní akci světa.

„Můj cíl je jasný, dostat se na olympiádu.“ Ale na to prý má čas, Hry v Tokiu jsou už příští léto, kdy by Sebastian Luňák měl ještě závodit mezi juniory, ale za 4 roky v Paříži už by být chtěl.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme