Plavec Micka se může těšit na olympijské hry v Tokiu, za splněné limity vděčí i běžecké přípravě

Jako plavec zná dokonale všechny spáry mezi kachličkami v bazénu v Praze-Podolí. Kraulař Jan Micka tam tráví celý týden dvoufázovým tréninkem, a tak bylo pro něj i trochu úlevou, že do přípravy od loňska zařadil i běh. Také díky němu se stal druhým českým sportovcem s jistou letenkou na olympijské hry v příštím roce.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Micka

Jan Micka | Foto: Beáta Mašková

Zatímco skupiny asijských turistů a několik tříd školáků přišly na Vyšehrad relaxovat, tak český olympionik tu tvrdě dře – na rovinkách i na schodech. Připravuje ho kondiční trenér Marcel Roztočil.

„Můžeme určitě zlepšit výbušnost, rychlost, což plavci potřebují. Když plavou, tak ne vždy ve stejné intenzitě – do obrátky musí přidat. Proto měním v běhu intervaly, na pár sekund třeba zrychlíme,“ popisuje trenér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá příprava reprezentačního plavce Jana Micky? Běžecký trénink na pražském Vyšehradě natáčel reportér Radiožurnálu Martin Charvát

„Myslím si, že to je jeden z hlavních faktorů, který mi pomáhá k tomu, abych byl v bazénu rychlejší a abych měl větší vytrvalost. Většinou se mi během patnáctistovek stává, že zhruba po sedmi osmi stech metrech začínám mít krize a do cíle trpím. Běh, vytrvalost a větší aerobní kapacita mi pomáhá, abych patnáctistovky zvládal snáz a abych plaval rychleji,“ přibližuje plavec.

O Janu Mickovi se ví, že není zrovna běžecký typ…

„Už jsem běžecký typ,“ směje se. „Ze začátku v prvním měsíci a půl jsem hodně trpěl. Proklínal jsem běhání, opravdu ho nemám rád, ale v posledních čtyřech týdnech jsem se ptal Marcela, kdy zase půjdeme běhat,“ říká český olympionik, který minulý víkend posunul na nejdelší bazénové trati na 1500 metrů národní rekord o sedm sekund.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme