Plavecký šampionát po 19 letech bez hlavní hvězdy Phelpse. Stará éra končí a začíná nová, říká fanynka

Plavci Michael Phelps a Ryan Lochte jsou hlavními symboly plavání. Jenže ani jeden z Američanů na mistrovství světa v Budapešti není. Phelps ukončil kariéru po olympijských hrách v Riu, Lochte dostal zákaz startu za vymyšlené přepadení při odjezdu z Ria. Po 19 letech tak na mistrovství světa není ani jedna z největších hvězd tohoto sportu.

Tento článek je více než rok starý.

Budapešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Phelps, devatenáctinásobný olympijský vítěz

Michael Phelps, devatenáctinásobný olympijský vítěz | Zdroj: Reuters

„Je to zvláštní, když vidíte hvězdy odcházet. Ale zároveň tím uvolňují místo pro mladší se skvělým potenciálem. Navíc ještě pár hvězd zbývá, poplave třeba Kosuke Kitajima , to je také velké jméno. Takže stará éra sice končí, ale zároveň začíná nová,“ říká pro Radiožurnál před arénou žena z hloučku čínských fanynek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistrovství světa bez Michaela Phelpse

„Myslím, že udělali svou práci, ale teď je čas pro mladší generace,“ myslí si paní Vaseyová z Velké Británie. Možná to říká proto, že její dvacetiletá dcera Sarah postoupila na prsařské stovce do semifinále, tak jí přeje úspěch.

Ale ukazuje i na jiného svého krajana: „Samozřejmě je tu Adam Peaty a jemu podobní, plavci světové úrovně, olympijští šampioni a možná právě teď nastává jejich chvíle převzít tu slávu, získat spoustu medailí a zanechat svůj odkaz," doplnila.

Zatímco obě dvě ženy mluví, občas se ozve z haly hromový jásot, to když se na obrátce objeví čas maďarské závodnice. Extrémem je, když ve večerním programu plave národní hvězda Katinka Hosszúová, jako v neděli.

„Už když jsem šel na start, tak jsem viděl mraky fanoušků po stranách. Je to hrozně krásné a úplně až dechberoucí,“ připomíná kraulař Jan Micka, že organizátoři vybourali boční stěny haly a nastavili sedadla o obrovské lešení, které zvedá tribuny doslova až nad střechu. Na večerní program je plno a stesk po Lochtem a Phelpsovi tu nenajdete.

Martin Charvát, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme