Plavkyně Závadová v Austrálii: Nemám tady jiné starosti než trénink, jídlo a spánek, což mi dává energii

Příprava v Česku jí nestačila, olympijské hry v Riu se jí nepovedly, a tak se plavkyně Barbora Závadová rozhodla pro radikální změnu. Už měsíc trénuje v Austrálii, kde je plavání zároveň jedním z hlavních sportů a kde se může připravovat s těmi nejlepšími.

Gold Coast Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Závadová doplavala v polohovém závodě na 400 metrů čtvrtá

Barbora Závadová doplavala v polohovém závodě na 400 metrů čtvrtá | Foto: Michal Jurman

„Líbí se mi tady celková pohoda. Bude to asi tím, že sice tady začíná zima, ale furt tady je okolo dvaceti až pětadvaceti stupňů,“ říká Barbora Závadová pro Radiožurnál. Austrálie je její vysněnou zemí, imponuje jí nejen australský zájem o plavání, ale i tamní způsob života.

„Co jsem tady potkala Čechy, tak si všichni chválí právě tu pohodu a klid. Jak je to tak nějak daleko od všech útoků, problémů, tak lidi jsou tady šťastní, smějí se na sebe. To mi v Česku strašně chybí a tady se mi to líbí,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavkyně Barbora Závadová se rozhodla pro změnu a vydala se trénovat do Austrálie.

V Austrálii se Závadová může soustředit pouze na trénink a nemusí řešit jiné věci. „Nemám tady jiné starosti než trénink, jídlo a spánek, takže mi to dává hrozně moc energie do tréninku. Na rozdíl od Prahy, kde je strašně moc povinností.“

Tahle zkušenost má čtyřiadvacetiletou plavkyni jednak znovu motivovat do další práce a jednak i pomoci k lepším výsledkům. Zatím tam sice nezávodila, ale už ze samotného tréninku má dobrý pocit.

„Pořád tam vládně nenucená konverzace o všem možném. Trenéři se snaží udělat dobrou atmosféru. Jsem příjemné překvapená, že to není úplně rozdílné. Máme okolo šesti kilometrů, což není moc. Byla jsem zvyklá plavat i víc, ale oni jdou více do intenzity. Rychlost a úroveň plavání je trošku výš. Přeci jen největší změna je v psychickém rozpoložení jak trenérů, tak i závodníků,“ vypráví plavkyně roku 2016 Barbora Závadová.

První závody 

Na tréninku si občas zaplavala takové časy, které nikdy předtím neměla, a ani v to nedoufala. V tréninku polohového plavání na 400 metrů jí táhne dopředu kolega z Japonska. Česká plavkyně se tak spolu s Australankou snaží držet se kolegy, ale zároveň svádí boj ještě spolu. „Snažíme se předjet jedna druhou, takže myslím, že to je jedno velké pozitivum.“

Za týden a pár dní by se měla Závadová zúčastnit prvních závodů na krátkém bazénu. „Oni jsou trošku naopak, už začali zimní sezonu na krátkém bazénu. A možná někdy v půlce červa jsou tu závody na dlouhém, ale tím si nejsem úplně jistá,“ dodává Závadová s tím, že jí závodění tolik nechybí.

„Spíš jsem tréninkový typ, co se musí na závod pomaličku a dlouho připravovat psychicky i fyzicky, tak mi to vyhovuje, ale jsem zvědavá na časy na krátkém bazéně.“ V červenci po návratu domů ji čeká mistrovství České republiky a už tam by ráda, aby se projevil australský trénink. „Byla bych nejradši, kdyby se to projevilo už letos v létě. Čekám zlepšení kondice,“ doplňuje.

V Austrálii se snaží žít skromně. Kromě příspěvku od Českého svazu plaveckých sportů si celý pobyt financuje sama a v rámci úspor jezdí na tréninky kilometry na kole.

„Je to skoro další součást tréninku. Akorát, když odmakáte trénink ve vodě a potom máte šlapat nahoru a dolů, tak už jsem měla pár krizí, kdy jsem to chtěla shodit a jet zpátky taxíkem. Tak to je takový černý puntík,“ říká z australského Gold Coast Barbora Závadová.

Martin Charvát, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme