Jedno z největších parkourových hřišť v Evropě je nově v areálu Aktivity centra v Plzni

Plzeň má nové parkourové hřiště. Není pro koně, ale pro vyznavače moderního sportu, při kterém se překonávají nejrůznější překážky.

Plzeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedno z největších parkourových hřišť v Evropě

Jedno z největších parkourových hřišť v Evropě | Zdroj: Magistrát města Plzně

Vyznavači parkouru mají v Plzni nové venkovní hřiště. Město ho postavilo v areálu Aktivity centra v Krašovské ulici na Košutce. Výstavba stála necelých šest milionů korun a město ji financovalo z přebytku loňského hospodaření. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeň má nové parkourové hřiště, je jedno z největších v Evropě

Parkour je sportovní disciplína francouzského původu a jejím základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B bezpečně, plynule a účinně za použití vlastního těla. V Plzni je hodně oblíbená. V komunitě parkouristů jen v centru v Krašovské je zhruba 150 lidí. Převážně mladých mužů.

Už třináct let, polovinu svého života, se parkouru věnuje Richard Beneš z Plzně. Z nového hřiště je nadšený: „Je to úžasné, je tady toho tolik, že se nedá ani za rok proskákat.“

Parkourové hřiště tvoří čtyři sestavy zdí, dvě sestavy zdí a hrazd, samostatná sestava hrazd, tři balanční trubky různých délek a tvarů, šest dřevěných sestav a prvků z akátu a dubu a dominantou je betonová soustava krychlí.

Parkour jako životní styl. Překážkový běh po městě už má v Česku řadu fanoušků

Číst článek

Na návrhu hřiště o ploše 600 metrů čtverečních se místní vyznavači parkouru sami podíleli. Vzhledem k tomu, že žádné podobné hřiště široko daleko není, to ani jinak nešlo.

„Dali jsme jim volnou ruku, aby si vytvořili hřiště vhodné pro zkušené i začátečníky,“ popsal Pavel Trefanec, ředitel městské společnosti Obytná zóna Sylván, která má celý areál v nájmu.   

Hřiště ale nemůže mít úplně volný přístup, dohlížet na něj budou zkušení parkouristé. „Využívá ho zdejší komunita parkouristů, která v Plzni čítá asi 150 členů, mají u nás domovskou scénu, zatím trénovali jen vevnitř a teď mohou být i venku. Hřiště bude otevřené široké veřejnosti, návštěvní doba bude včas na našich sociálních sítích,“ informovala hlavní kreativní manažerka centra Ilona Křížková.

Text vznikl pro web Českého rozhlasu Plzeň.

Jana Kosová, Michaela Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme