'Podmínky rekordní nebyly.' I přes to kanoista Fuksa a kajakář Zavřel vylepšili světová maxima

Nejenom, že si čeští kajakáři a kanoisté odvezli z evropského šampionátu zlaté medaile, vylepšili i světové rekordy. Martin Fuksa a Jakub Zavřel jsou nyní nejrychlejšími muži na 500 metrů. První na kanoi a druhý na kajaku. Ani jeden z nich to podle svých slov nečekal a povětrnostní podmínky tomu taky moc nepomáhaly.

Tento článek je více než rok starý.

Plodiv / Bulharsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Martin Fuksa (ilustrační obrázek)

Kanoista Martin Fuksa (ilustrační obrázek) | Zdroj: ČTK

„Skvělý samozřejmě. Jsem hrozně rád, že se mi další rok za sebou podařilo vyhrát mistrovství Evropy na 500 metrů. Jsem hrozně šťastný,“ řekl po závodu kanoista Martin Fuksa.

Pro Martina Fuksu to byl už pátý evropský šampionát v řadě, na kterém ovládl svou nejsilnější pětisetmetrovou trať. Tentokrát k tomu přidal i bonus, o kterém se dozvěděl až nějakou tu dobu po deštivém závodě, a to čas 1:44,884.

„To je světový rekord. Skvělý. Co víc k tomu říct. Za takových podmínek takový čas je úplná pecka. Už od rána jsem nemohl dospat. Člověk to asi nějak cítí. Doufal jsem, že vyhraju a ještě takový čas, tak jsem moc rád“ komentoval Fuksa.

Premiérová medaile mezi dospělými

A asi ještě víc překvapený byl z nejrychlejšího času historie kajakář Jakub Zavřel, která jel stejně jako Fuksa 500 metrů.

„Samozřejmě, že mě to hodně překvapilo. Jak jsem dojel do cíle, tak jsem ani nevěděl, kolikátý jsem. Pak jsem se podíval na tu tabuli a viděl tam svoje jméno jako první. Když jsem viděl čas, tak jsem si říkal, že to přeci nemůžu vidět dobře. Nebyly vůbec rekordní podmínky,“ směje se 21letý reprezentant

Dvě zlaté medaile, dva světové rekordy. Fuksa i Zavřel překonali nejlepší časy historie

Číst článek

Pro něho to byla vůbec první medaile mezi dospělými. Před šampionátem po ní toužil, ale že to v konkurenci třeba hvězdného Dána Poulsena bude zlato, o tom snad ani nesnil.

„Přímo vedle mě jel mistr světa na 500 metrů, tak jsem vůbec nečekal, že bych ho mohl předjet. První medaile z dospělého závodu, ze singla a ještě k tomu zlatá. To je opravdu nepopsatelné,“ uvědomuje si Zavřel

Ironií osudu se Jakub Zavřel na začátku sezóny nevešel do nové sestavy v minulých letech tak úspěšného čtyřkajaku, kterému se i letos ve Světových pohárech dařilo.

Jenže na mistrovství Evropy z toho pro Špicara, Šloufa, Havla a Štěrbu byla jen dvě čtvrtá místa. A těsně pod stupni vítězů skončil i Martin Fuksa na závěrečné dvoustovce, na které mohl po zlatu z dopolední pětistovky a stříbru ze sobotního kilometru zkompletovat svou medailovou sbírku.

Fuksovy medailové ambice

„Chci udělat medaili prostě vždycky, to jsem já. Říkal jsem si: ‚Mám stříbro. Mám zlato. Kéž by třeba nějaký bronz.‘ Bohužel nestalo se. Je z toho snad moje milionté čtvrté místo, což už je vážně šílený. Jsem za to rád, ale zároveň i trochu smutný. Na tu medaili jsem určitě měl,“ přiznává Fuksa

Totéž si možná říká více českých posádek, ale cenné kovy nakonec z Plovdivu poputují tři. Kéž by jich na domácím mistrovství světa v Račicích bylo v srpnu víc.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme