Pomohla mi dvě plzeňská piva, vzpomínal olympijský vítěz Jan Kůrka na setkání olympioniků z roku 1968

Český olympijský výbor zorganizoval v Praze setkání účastníků olympijských her z roku 1968 v Grenoblu a Mexiku. Zavzpomínat po půlstoletí na úspěšné olympiády dorazilo 62 tehdejších československých reprezentantů. Jediným zlatým medailistou, který na akci mohl dorazit, byl střelec Jan Kůrka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kůrka

Jan Kůrka | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Ty vzpomínky jsou najednou strašně živé, až jsem se trošičku zpotil. Je to návrat emocí, které tam tenkrát skutečně byly. Uvítáním počínaje, hlavně tedy soutěžemi pokračujíc a potom extra vítáním doma konče,“ řekl na Radiožurnálu pětasedmdesátiletý Jan Kůrka chvíli po té, co v sálu se všemi ostatními shlédl dobové snímky.

Padesát let od letních olympijských her v Mexiku. ‚Byl to velký závod nervů‘, vzpomínala Čáslavská

Číst článek

Ve filmu z letních olympijských her v Mexiku si připomněl, jak byl před svým triumfem nervózní. Navíc v disciplíně malorážka v leže tehdy startoval navzdory názorům trenérské rady s lehčí pistolí než bývá zvykem.

„Mně ale ta malorážka skutečně seděla a nějak jsem se do ní zamiloval a prostě jsem nepovolil a skutečně jsem udělal dobře,“ pamatuje si Jan Kůrka.

Pouze dvakrát ve svém zlatém závodě na šedesát terčů netrefil střed a vyrovnal olympijský rekord 598 bodů. To že vyhrál, se ale dozvěděl až hodinu a půl po něm. Tou dobou byl s bronzovým diskařem Ludvíkem Daňkem už v olympijské vesnici a v jídelně na obědě seděl nad nesnědeným talířem.

„Já jsem si tam nandal jídlo a nebyl jsem schopný polknout jediné sousto. Leželo mi totiž v hlavě jak to dopadne, protože jsem přesně věděl, že 597 tutově mám, a že tam je jedna lízlá, kterou nakonec ty komise daly,“ přiblížil své tehdejší pocity Kůrka.

A co na potvrzení oficiálních výsledků před půlstoletím trvalo tak dlouho?

Američtí sprinteři Smith a Carlos před 50 lety na olympiádě v Mexiku šokovali svými výkony i protestem

Číst článek

„To zpoždění bylo dané mechanickým vyhodnocováním terčů v té době. Každý terč, který jsem prostřelil, šel ke třem kontrolním komisím,“ vysvětloval Jan Kůrka

Na řádnou oslavu nebyl moc čas

„Ťukli jsme si, pan Bosák, tenkrát prezident Československého olympijského výboru, přinesl nějakou whisky, takže jsme si dali jen symbolicky, protože jsem se to, naštěstí, nenaučil pít do dnes,“ vzpomínal olympijský vítěz Jan Kůrka.

„Já jsem spíše na plzeňské pivo, které mi tam hrozně pomohlo, protože jsem nemohl před tímto závodem usnout. Vybalil jsem tak jediná dvě piva, která jsem měl s sebou, a otevřel je. Pivo z plzeňských pivovarů, které tam bylo dodané, se totiž k závodníkům ani nedostalo. Někdo to vyžunkl, ale já měl naštěstí ty svoje dvě, a ty mi pomohly, abych usnul,“ dodal střelec Jan Kůrka padesát let po svém vítězství na olympiádě v Mexiku.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme