Poprvé v roli favorita. Bělorusky nepodceníme, ubezpečují české volejbalistky

České volejbalistky mají před sebou osmifinálový souboj evropského šampionátu. V Baku se utkají s Běloruskem. Pokud by se jim podařilo postoupit mezi nejlepších osm celků Evropy, napodobily by tak mužskou reprezentaci, které se stejný úspěch podařil před měsícem.

Tento článek je více než rok starý.

Baku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká volejbalová reprezentace na ME v Ázerbájdžánu

Česká volejbalová reprezentace na ME v Ázerbájdžánu | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

Pro reprezentanty byla účast mezi nejlepšími osmi týmy starého kontinentu velkým úspěchem. Se svými kolegy volejbalistky nesoupeří. „Chceme udělat nejlepší výsledek a teď máme schůdného soupeře (Bělorusko – pozn. red.) k tomu, abychom se posunuly dál,“ řekla Radiožurnálu kapitánka týmu Aneta Havlíčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

České volejbalistky čeká v play off mistrovství Evropy Bělorusko

Úspěch v podobě postupu z těžké skupiny teď před osmifinále může trochu svádět k přehnanému optimismu. Pravdou ale je, že Bělorusky nedosahují takových kvalit, jaké měly ve skupině Srbky, Nizozemky i Belgičanky. Poslední jmenované česká reprezentace v klíčovém skupinovém duelu porazila 3:1 na sety.

„Může pro nás být výhoda, že jsme prošly těžkou skupinou, ve které jsme uhrály dobré výsledky. O podcenění Bělorusek ale nemůže být řeč,“ svěřila se univerzálka týmu Marie Toufarová. Příští soupeř je ve světovém žebříčku o dvacet míst za českou reprezentací, která si poprvé na šampionátu vyzkouší, jak se hraje v roli favorita.

S Běloruskem mají Češky zkušenosti z posledních dvou let, kdy spolu hrály kvalifikaci o mistrovství Evropy. „Známe jejich sílu a máme jim co vracet,“ připomněla Havlíčková. Česko totiž muselo svou účast vybojovat až v baráži, zatímco Bělorusky prošly na šampionát rovnou ze skupiny. „V téhle fázi turnaje nelze podcenit žádného soupeře,“ dodala kapitánka týmu.

Ve hře nebude jen postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Vítěz duelu si totiž zajistí účast na příštím šampionátu a nebude muset projít kvalifikačním sítem. Na přidanou hodnotu úterního klání ale volejbalistky nemyslí. „Byl by to bonbonek, ale tímhle způsobem neuvažujeme. Chceme vyhrát, abychom byly v nejlepší osmičce,“ ubezpečovala Havlíčková. Utkání Česka s Běloruskem začne v Baku v 16 hodin.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme