Porte má po deváté etapě Tour prasklou pánev, zranili se další čtyři cyklisté

První den volna se cyklistům na Tour de France vždycky hodí. Ten aktuální jim po extrémně náročném úvodním týdnu přijde dvakrát vhod. V každé etapě úvodního týdne nabídl nejslavnější cyklistický závod drama.

Chambéry/Francie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richie Port byl po hrozivě vypadajícím pádu při vědomí, má ale dvě složité zlomeniny

Richie Port byl po hrozivě vypadajícím pádu při vědomí, má ale dvě složité zlomeniny | Zdroj: Reuters

Náročný úvodní týden korunovala náročná devátá etapa vedoucí přes sedm kopců pohoří Jura. Nejen Mont du Char, Kočičí hora, protřídila celkové pořadí. Celý den byl něčím mezi příběhem z lékařského prostředí a kriminálkou. Tou třeba ve chvíli, kdy italský mistr Fabio Aru zaútočil na žlutého lídra Frooma, přímo pod jeho zdviženou rukou signalizující problém s kolem.

„Nebál jsem se Fabiova ataku. Zjistil jsem to až tady v cíli, pár novinářů mi o tom řeklo. V tu chvíli jsem jen hledal týmové auto s novým kolem," řekl v cíli Chris Froome.

Devátou etapu Tour poznamenalo velké množství pádu. Závěrečný spurt ovládl Rigoberto Uran

Číst článek

„Richie Porte tam prý řekl ostatním soupeřům: ‚Hele, kluci, tohle není čas na útok, když má lídr mechanický problém.' Takže díky, Richie a ostatní, že jste se tak zachovali. Nic jsem za to Fabiovi nechtěl udělat, ani jsem o útoku nevěděl," nechtěl se po etapě moc babrat v celé situaci jezdec ve žlutém.

Mnohem více ho trápilo, že se ani nestihl rozloučit se spolujezdcem se Sky Geraintem Thomasem. Druhý muž klasifikace si při pádu zlomil klíční kost a musel vzdát.

Jsem Richie Porte a právě jsem spadnul

Mnohem hůř vypadal ale pozdější pád zmíněného Richieho Porteho. Australan sjel z levé krajnice, vzal to napříč po asfaltu a skončil na skále vpravo.

„Mluvil a orientoval se. Když jsem se ho zeptala, kolik ti je, jak se jmenuješ, co tu děláš, odpovídal. ‚Jsem na Tour de France, právě jsem spadnul a jsem Richie Porte'," uklidňovala v cíli hlavní lékařka závodu Florence Pommerieová

„Ptala jsem se ho několikrát, abych zjistila změny. Jen se mě zeptal na brýle, že prý byly dost drahé. Tak jsem mu řekla, že se omlouvám, že jsem žádné nenašla, ale že musí do nemocnice," říkala doktorka, která má s rychlou prací s urgentními zraněními velkou zkušenost.

A proto rovnou optimismus krotila: „Musíme být hodně opatrní. Protože jsou mladí a silní a zranění se mohou objevit po několika hodinách. Musíme proto udělat celkové vyšetření."

A to už tak veselé nebylo. Nejen že má Porte zlomenou klíční kost, ale i kloubní jamku v pánvi. Celkem včera vzdalo Tour de France kvůli zraněním 5 cyklistů a dalších sedm nestihlo časový limit. V pořádku jsou všichni Češi Kreuziger, Cink a Štybar, ale i jim se hodí dnešní volno.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme