Povedený únik ukončil šestileté čekání. Nor Hagen vyhrál nejdelší etapu na Tour de France

Dva kilometry před cílem se utrhl svému poslednímu protivníkovi a dojel si pro etapové vítězství. Norský cyklista Edvald Boasson Hagen čekal šest let, než se v pátek dočkal etapového vítězství na Tour de France. Žlutý dres nadále patří britskému jezdci Chrisu Froomeovi. Australan Michael Matthews si pak zajistil zelený dres pro nejlepšího sprintera, pokud tedy dokončí poslední dvě tratě.

Tento článek je více než rok starý.

Salon-de-Provence Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nor Edvald Boasson Hagen v cíli devatenácté etapy Tour de France.

Nor Edvald Boasson Hagen v cíli devatenácté etapy Tour de France. | Zdroj: Reuters

Jedenáctičlenná skupinka cyklistů se roztrhla tři kilometry před cílem v Salon-de-Provence. Nor Edvald Boasson Hagen a Němec Nikias Arndt nastoupili a o prvenství v devatenácté a nejdelší etapě (222,5 km) si to rozdali sami mezi sebou.

Hagen měl ale více sil a na dalším kilometru za sebou nechal i Arndta. V cíli nakonec získal pět sekund. Zbytek skupinky dojel se sedmnáctivteřinovým mankem. Chris Froome si celkové první místo udržel, přestože přijel až dvanáct a půl minuty za vítězem. Nikdo z jeho nejbližších konkurentů si však nevedl lépe.

V celkovém pořadí tak Brit udržel náskok 23 sekund před Francouzem Romainem Bardetem. Třetí zůstává Kolumbijec Rigoberto Urán.

Michael Matthews se stane třetím Australanem v historii Tour de France, který přijede do Paříže v zeleném dresu pro nejlepšího sprintera. Ten převzal po odstoupivším Marcelu Kittelovi. Pokud dokončí poslední dvě etapy, což je jediná podmínka, o toto prvenství už ho matematicky nikdo nemůže připravit.

Matthewsovi kromě zranění Kittela pomohla také diskvalifikace Petera Sagana. Slovenský cyklista se řadil mezi favority na trikot pro nejlepšího sprintera Tour, který vyhrál pokaždé v předchozích čtyřech ročnících.

Jedinými dvěma Australany, kteří se stali nejlepšími sprintery před ním, byli Robbie McEwen (2002, 2004 a 2006) a Baden Cooke (2003).

Definitivní pořadí slavného závodu by měla určit sobotní časovka v Marseille.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme