Přechod do profesionálního golfu je obrovský skok, varuje sportovce bývalý fotbalista Kořínek

Hvězdný americký basketbalista Stephen Curry zvažuje, že po kariéře začne hrát profesionálně golf. Podobný nápad už měli například bývalá tenisová jednička Jevgenij Kafelnikov, elitní fotbalista Andrej Ševčenko nebo olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. Nikdo z nich ale nebyl úspěšný. Cestu z profesionálního fotbalu do golfu zkouší také Aleš Kořínek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý fotbalový brankář, nyní golfista Aleš Kořínek.

Bývalý fotbalový brankář, nyní golfista Aleš Kořínek. | Zdroj: archiv Aleše Kořínka

Aleš Kořínek chytal fotbalovou ligu za Zlín, ale i mládežnické reprezentace. Ve třiceti letech se ale rozhodl, že ze dne na den s fotbalem skončí a začne hrát profesionálně golf. Velmi rychle poznal, jak složité vše je. Pro slavné sportovce ještě těžší, než pro méně známé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéry profesionálního golfisty se po přechodu z jiného sportu těžko docílí

„Přejít z amatérského golfu do evropského nebo do challenge je tak velký skok, že se člověk jen ukáže a pak se vytratí," řekl Radiožurnálu. Bývalí známí sportovci mají hodně výhod, ale také nevýhod. „Mají podporu, partnery. Všichni se s nimi chtějí spojovat, takže mají obrovské možnosti. Také jsou ale pod tlakem," upozorňuje.

Ze svých sportů jsou zvyklí se s tlakem vypořádat po svém, ale rozhodně ne se stoickým klidem a pevnou rukou, která je v golfu nesmírně důležitá. Sponzoři jim díky vyšší publicitě zároveň zajistí karty na lépe dotované turnaje. Jenže ty jsou pro hráče velmi složité a zpravidla se výsledkově nepovedou. Najednou jsou sponzoři pryč a hráč se dostane do situace, ve které nikdy nebyl.

Kořínek se k tomu staví jinak, i když po letech na českých Tour už patří do širší tuzemské špičky, nebere postup na prestižnější sérii turnajů jako nutnost. „Dřív jsem si z toho dělal hlavu. Přítelkyně mi to řekla jasně: Udělej si plán. Neřeš, jestli vyhraješ nebo ne. Prostě jeď a hraj golf, který tě baví. Tak jsem se poslední rok a půl nechoval a necítil jsem se dobře," uvedl.

Radost z golfu, o které mluví Aleš Kořínek, začnou mít ony sportovní hvězdy znovu až v době, kdy se opět stane jejich koníčkem.

Martin Charvát, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme